Nyheter

Ondskan slår till i Uppsala

Seriemördarthrillern "Den utvalde" är Andreas Wilsons första svenska film efter "Ondskan". "Jag försöker att inte hamna i "snygg-kille-facket" utan gå efter vad jag själv vill göra", säger Wilson.
Nyheter • Publicerad 9 november 2004
Andreas Wilson och Julia Dufvenius spelar Johan och Amanda, två unga människor som hamnar i samma kompisgäng i Uppsalas studentliv. Men Johan har en hemlig agenda.bild: Fredrik Persson/Pressens Bild
Andreas Wilson och Julia Dufvenius spelar Johan och Amanda, två unga människor som hamnar i samma kompisgäng i Uppsalas studentliv. Men Johan har en hemlig agenda.bild: Fredrik Persson/Pressens BildFoto: 
2-3: Andreas Wilson slog igenom massivt med "Ondskan". Nu spelar han ung polisaspirant i thrillern "Den utvalde".Foto: Fredrik Persson/Pressens BildBildtext 4: "Det här är väldigt, väldigt kul, jag tror att jag är mest förknippad med tyngre roller", säger Julia Dufvenius om "Den utvalde".Foto: Fredrik Persson/Pressens Bild
2-3: Andreas Wilson slog igenom massivt med "Ondskan". Nu spelar han ung polisaspirant i thrillern "Den utvalde".Foto: Fredrik Persson/Pressens BildBildtext 4: "Det här är väldigt, väldigt kul, jag tror att jag är mest förknippad med tyngre roller", säger Julia Dufvenius om "Den utvalde".Foto: Fredrik Persson/Pressens BildFoto: 

Andreas Wilson följer upp "Ondskan" i ljusbrun polotröja och skäggstubb. Han springer nästan ner ett par statister i trappan på Norrlands nation; öppnar dörren till en toalett, ropar "Jocke!", får ett mystiskt telefonsamtal och försvinner ur bild.

Scenen tar inte ens en halv minut. Men den tas om. Och om. Och om. "En till!" Vad är det som inte blir bra? Är det sättet han säger "va?" i mobilen? Hur han öppnar dörren? Ett av de små oförklarliga mysterierna i den gåta som kallas filminspelning.

Till slut hänger någon upp en gammal rislampa någon decimeter från Andreas Wilsons ansikte. Är d e t hemligheten? Bara regissörerna vet. Nej: "En till!"

Filmen heter "Den utvalde" och är en thriller med planerad premiär nästa höst. Wilsons rollfigur går sista terminen på Polishögskolan när han kallas in för att lösa en serie mord bland studenter i Uppsala.

För att lösa mordgåtan skriver han själv in sig som student och börjar umgås med det gäng där mördaren tros finnas.

– Det är lite mindre folk här än när vi gjorde "Ondskan", så man får jobba lite hårdare, säger Andreas Wilson i en inspelningspaus.

– Min rollfigur Johan är en väldigt smart kille som är fokuserad på skolan och gillar att knäcka gåtor. Så dras han in i den här jakten på seriemördaren.

Andreas Wilson säger att rollen innebär en blandning av psykologiska element och actionscener.

– Jag kan inte gå in i detalj, men det är en del kamp på liv och död. Jakter, eldstrider, slagsmål... Jag har gått igenom en del vapenträning – lärt mig skjuta pistol. Tiden efter "Ondskan", som kulminerade med Oscarsgalan i Los Angeles, har Andreas till stor del tillbringat med promotionarbete, både för filmen och honom själv.

– Ända sedan premiären har jag rest otroligt mycket över hela världen. Jag drunknar inte direkt i erbjudanden, men det är klart att rollen var ett totalt genombrott för mig. Jag har haft att göra hela tiden. Det kommer lite manus, jag provfilmar, sedan får vi se vad som händer.

Två saker har redan hänt. Andreas spelar huvudrollen i "Animal", också det en thriller med seriemord – och han har gjort parfymreklam i regi av David Lynch. – "Animal" är en franskengelsk film som spelades in i Portugal. Jag spelar en ung forskare, en expert på seriemördare, som försöker tämja aggressiviteten i människors gener. Motspelarna är väl inga megastjärnor... Britter som varit med i filmer som "Love, actually" och "Pianisten".

– David Lynch-filmen var ganska avslappnad. Han är en väldigt skön, humoristisk människa men lite som en galen vetenskapsman. Man känner att det pågår någon sorts kaos innanför hans pannben.

Andreas Wilsons motspelerska, Julia Dufvenius, fick ett genombrott liknande hans i Ingmar Bergmans avskedsfilm "Saraband". Men till skillnad från Andreas har hon inte kunnat följa med sin film ut i världen.

– Jag har jobbat så mycket på teatern, och så har jag min dotter som jag inte vill resa ifrån. Jag är inte så bra på att sälja mig själv, på galapremiärer blir jag mest nervös och självmedveten och svettig i händerna.

– Så det är lite klurigt. Jag har inte fått några internationella erbjudanden alls. Jag skulle gärna göra fler filmer, men jag har tvåårskontrakt på Dramaten och haft turen att få göra mycket bra saker där.

Julia Dufvenius, motspelerska: "Vi funkar bra ihop. Han är väldigt subtil i sitt språk och i hur han agerar. Han är en skådespelare som jobbar med små nyanser."

Eric Donell, medspelare och en av två regissörer till "Den utvalde": "Han är som klippt och skuren för rollen.

Han har precis det som behövs; han är ung, har något unikt över sig och kan spela väldigt hemlighetsfull." (TT Spektra)

Erik Helmerson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.