Annons
Nyheter

Omtanke går igen

Nyheter • Publicerad 22 februari 2006
Foto: 

Det är lite mesigt att vara snäll, eller hur? Snäll som en ko. Och man har ju hört att "snälla pojkar inte får kyssa vackra flickor", och att "snälla flickor kommer till himlen, elaka flickor kan gå hur långt som helst". Snäll vill man ju på inga villkor vara! Det är bara det att ju färre snälla människor man stöter på, ju sämre mår man. Ett litet problem att fundera på när ondskan breder ut sig på jordens yta som koloxid, äter syret vi andas.

I ordböckerna står snäll-synonymerna mot varandra.

Annons

Snäll kan ersättas med – hygglig, välvillig, älskvärd, tillmötesgående, uppmärksam, tjänstvillig, artig, hjälpsam, rar, god, beskedlig, foglig, försynt, eftergiven, försagd, saktmodig, väluppfostrad, lydig, godsint, tam, ofarlig, from, spak, medgörlig, mild, blid, sympatisk, varmhjärtad, human, generös, ömsint och medlidsam.

Ungefär hälften av orden är positiva, de andra är synonymer till "svaghet" (det värsta).

– Jag är övertygad om att snällhet är ett vinnande koncept. Det är till och med en förutsättning att vara snäll om man ska vara en bra chef, säger Stefan Einhorn (som skrivit boken "Konsten att vara snäll") i en intervju i tidningen LOOP (nummer 1/06).

Han levererar fem verktyg att använda sig av när man känner att det är farligt att vara snäll, när man vacklari sin tro på godhet (hyenorna kan äta upp en).

• de principer, normer, regler, och lagar som råder

• förnuftet

• den inre kompassen

• empatisk förmåga

• våra medmänniskor

Einhorn avslutar sin bok med ett citat av John F Kennedy "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig. Fråga vad du kan göra för ditt land". Einhorn byter ut "land" mot "medmänniskor". (Detta är helt klart något för Barbro Holmgren, migrationsministern, att ta del av).

Annons

Men vad är snällhet då? Ingen vill ju verka inställsam, fjäskande, och framförallt vill ingen lägga sig i någon annans liv, eftersom vi alla är LIVRÄDDA för att blotta oss och därmed synliggöra våra svagheter. Varenda människa suktar efter bekräftelse, en komplimang, ett handtag när det är som jobbigast, hjälp på traven, men skulle hellre dö än att "ta första steget".

De människor som passivt och utan att ingripa bevittnat såväl våldtäkter som misshandel – vad hoppas de på om de själva blir våldtagna eller misshandlade på öppen gata? Att någon ingriper? Ringer polisen?

De kanske lever i villfarelsen att det alltid händer någon annan?

Einhorns grundläggande idé är att om man osjälviskt tänker goda tankar om andra människor och alltid har humanism och empati framför ögonen när man tar svåra beslut, då får man igen omtanken eller godheten.

Det sprider sig!

Det är bibliskt att behandla andra så som man själv vill bli behandlad. Det är en gammal visdom, och eftersom Einhorn redan sålt i mer än 60 000 exemplar hoppas vi på stordåd.

Ann Hingströmskriver krönikai Allehanda var onsdag

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons