Annons
Nyheter

Om det finns tomater varför älskar vi revben?

Nyheter • Publicerad 7 juli 2008
Om det finns tomater varför älskar vi revben?
Om det finns tomater varför älskar vi revben?Foto: 

Inom teologin har man ett Teodicéproblem, välkänt av de flesta. Det ställer frågan hur Gud kan finnas och vara god som världen ser ut idag. Och det kan man ju tycka är en berättigad fråga. Men man kanske tror lika mycket på att det finns en motståndare till Gud som vi brukar kalla för Satan och att Gud just nu ligger under med ganska många mål.

Det finns mängder av "Teodicéproblem" i livet. De flesta på en allmänmänsklig nivå. Till exempel varför vi röker tobak och dricker alkohol trots att vi vet att det är skadligt och varför finns sådana svåra droger att köpa helt lagligt när både vi och myndigheterna vet att det är farliga saker. I en engelsk dokumentär, som jag såg för några veckor sedan, som listade de farligaste drogerna i våra liv, kom både alkohol och tobak skrämmande högt upp. Högre upp på listan är flera narkotikaklassade ämnen som kan ge fängelsestraff vid innehav. Är det Satan som har lite övertag här också? Eller är det bara de feta skatteintäkterna som styr?

Annons

Och trots att vi vet, eller tror oss veta, att fet mat gör oss feta och sjuka så frossar vi i mat och godis. Man kan förstås tro på vad man vill – svart eller vitt, Gud eller Satan – men en sak är säker och det är att vi blir allt fetare. Det är bara att titta sig omkring.

Och hur många mattidningar finns det med fantastiska kakrecept, överdådiga grillmiddag och härliga drinktips? Och det ena matprogrammet efter det andra på tv – just nu ruller ett program som heter något med någon som bakar. Och det, mina vänner, är inga lågkaloribullar där inte. Det syns på programledaren som är så där vackert, ungt fyllig och kurvig om man vill vara snäll.

Samtidigt svämmar marknaden över av hälsotidningar och tvprogram typ Du är vad du äter och så vidare. Och de stora livsmedelskedjorna trampar varandra på tårna i iver att föra ut gröna varor, nyckelhålsvaror, ekologiska varor, svanmärkta varor och allt annat som ska signalera en sund och bra kost.

Och vi stackars små människor vi kastar oss själva mellan ytterligheterna och bantar och lever på selleri några veckor innan vi faller igenom och äter ostbågar, dricker läsk och helt medvetet tuggar i oss drypande feta revbensspjäll. Eller så blir vi fanatiker och hänger oss åt nästan religiös dyrkan av vegetabilisk kost, olika slags själsgympa och dricker bara källvatten. Eller så skiter vi i alltihopa och käkar hamburgare, dricker pilsner och äter kanelbullar med fet mjölk och accepterar att vi blir lite runda.

Vem säljer den kloka medelvägen?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons