Nyheter

Olikhet är trevligt

Nyheter • Publicerad 18 januari 2007
Olikhet är trevligt
Olikhet är trevligtFoto:  

Vilka härliga läsare jag har! Ni ger er inte. Vi glider över äggen till osthyvlar och nu kommer vi också in på diskborstar. Så här skriver Lill Gaimari från Los Angeles:

"På tal om osthyvlar så är Los Angeles också fel stad att söka i efter en rejäl osthyvel. Jag är en fd local bo som också hade problem med min ostskärning. Så det blev sändebud från gamla Sverige. Än idag finns bara ett fåtal butiker som har våran stil av osthyvel men jag har aldrig hittat en variant som är lika bra som den svenska."

Visst är det lite kul att vi har läsare även på andra sidan Atlanten. Vi hörs över hela världen! Och från en annan del av USA får jag ett kort och koncist meddelande från min gamle vän filosofen Roland Poirier Martinsson. Han skriver kort och gott: "Osthyveln – norskt ursprung". Ja, ja Roland, det vet vi redan men kan du inte göra en lite mer filosofisk utläggning om skälen till och konsekvenserna av de olika sätten att äta ost?

Och vi återgår en liten stund till våra kära ägg – (vänta bara till påsk då ska vi ägna oss år ägg på allvar. Detta är bara en förövning.) Så här skriver Bitt Alm om ägg och osthyvlar:

"Vid en resa genom Tyskland för ett antal år sedan bodde min man och jag över på ett litet hotell. Till frukosten bad vi om ägg och vis av erfarenheten berättade vi att vi ville ha ägger kokt i 4 minuter, absolut inte mer. Damen skakade på huvudet och såg allmänt förvånad ut, men efter en stund återkommer hon med våra ägg och sätter ner dessa på matbord. Allt detta var helt ok men minen hon visade när hon kom med våra ägg var obetalbar, det verkade nästan som om vi bett om arsenik eller dylikt. Men ägget var helt ok.

I vår packning till sydligare breddgrader innehåller alltid äggkoppar (hur många ringar vi har förlorat under tiden vet vi inte längre) och naturligtvis en osthyvel, då vi för det mesta hyr lägenhet på våra semestrar. Något som du också säkert kan få många reaktioner på är att diskborstar använder man inte i Italien eller Spanien. Visst är det väl förunderligt i vår stora vida värld."

Ja, det är sannerligen märkligt med alla våra olikheter. Och väldigt trevligt! Ett av de få invändningar som jag har mot den ökande globaliseringen och europeiseringen är att vi blir allt för lika. Visst är det trevligt att kunna köpa en god spansk ost i den vanliga mataffären i Sverige men det tar bort lite av nöjet att komma ner till Spanien. Men, men.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.