Annons
Nyheter

Olaglig att inte prismärka

Nyheter • Publicerad 18 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Vi har pratat om det förut och jag har tänkt ta upp det igen " nedmonteringen av prismärkning på förpackade färskvaror i våra butiker. Nu är det i princip genomfört helt och hållet trots att det faktiskt är olagligt och trots att alla konsumenter skriker i högan sky. Det bryr sig inte de stora livsmedelskedjorna om, de struntar helt enkelt i oss kunder och vad vi tycker. Allt handlar bara om vad som är bra för dem och deras börsar.

Anledningen till att jag tänder till på frågan igen är en stort uppslagen artikel i torsdagens Aftonbladet som innehåller mycket skrämmande information. Och därför att jag själv drabbas i min egen matbutik, för att inte tala om alla äldre som ser lite dåligt och kanske inte längre är så bra på huvudräkning.

Annons

Systemet går ut på att det endast står vad varan väger på förpackningen. Kilopriset står på en annan liten lapp som är fäst på kanten av kyldisken. Sedan ska vi själva räkna ut vad varan kostar.

Ett stort problem är att kiloprislapparna ser olika ut " en del är handskrivna, andra tryckta, några anger ett varumärke som inte finns i disken, andra är placerade långt ifrån varan och ofta saknas kilolappen helt och hållet. Och hur lätt är det då att hitta kilopriset för lövbiffen bland kanske 20-30 olika lappar på den lilla kanten på disken?

Enligt uppgifter i Aftonbladet hade branschen förväntat sig att Konsumentverket skulle ta ett beslut i onsdag som skulle ge klartecken till det kundfientliga systemet. Så blev det inte. Konsumentverket vill ha mer betänketid. Och dessutom säger konsumentverket redan nu att om " alltså "om" " det blir klartecken då ska det finnas en elektronisk pristerminal där man kan läsa av streckkoden och i klara siffror se vad biffen kostar. Det har varken jag eller Aftonbladet sett någonstans.

Och så fortsätter livsmedelsjättarna Coop, Ica, Axfood och andra med sitt olagliga system som inte någon kund vill ha.

En chef på ett av livsmedelsbolagen säger till Aftonbladet att man mycket väl vet att kunderna vill ha det exakta priset på alla varor men att man hellre sparar in på prismärkningen för att kunna sänka priserna.

Det, mina vänner, är vad jag kallar kvalificerat struntprat!

Ha en riktigt go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons