Annons
Nyheter

Okända filmer ur Troells arkiv

När Trelleborgs museum anordnar Jan Troell-kvällar finns det kortfilmer med i programmet som aldrig tidigare har visats för publik. Regissören själv var med från projektets början och är glad för att hans filmer når en publik.
Nyheter • Publicerad 11 november 2010
Foto: 

Under fyra kvällar kommer museet att visa ett urval av regissören och fotografen Jan Troells kortfilmer.

I filmerna finner man både humor och allvar – den äldsta av dem är från 1964 och den senaste är från i år.

Annons

Jan Troell är främst känd för sina spelfilmer, däribland den prisade Maria Larssons eviga ögonblick, men kortfilmerna spelar en stor roll i hans karriär.

– Jag började med kortfilm, jag hade aldrig tänkt bli filmare som yrke utan jag hade det som hobby. Att regissera skådespelare var helt främmande för mig, säger Jan Troell, som från början utbildade sig till folkskolelärare.

Hans senaste kortfilm, Med mitt mått mätt – en ökenvandring, öppnade Lilla Filmfestivalen i Båstad i augusti i år. Enligt regissören själv mottogs den väl. Filmen kom till spontant under en lunch i trädgården i Smygehamn, och handlar om svårigheterna att finna sin egen väg.

– Den är intressant, den är gjord i en enda tagning och en kamerainställning bara. Annars brukar jag klippa ganska mycket i filmerna.

Tanken på temakvällen kom till för tre år sedan när museichefen Ingela Jacobsson fick upp ögonen för hans kortfilmer.

– Jag visste egentligen inte att han hade gjort sådana här kortfilmer, men när jag såg Love 60+ och Peeping Tom kände jag att åh, det här måste bara folk få se.

Ingela Jacobsson och Bjarne Persson, som är ansvarig för museets biograf ”Bian” hoppas att det finns ett intresse hos allmänhet för temakvällarna.

Varje kväll under veckan inleds med Love 60+ och avslutas med Dansen. Däremellan kommer kortfilmerna variera från kväll till kväll, med en fikapaus i mitten.

– Vi hoppas att folk tar tillfället i akt, man har världens chans att få en härlig filmafton, säger Ingela Jacobsson och förklarar att det inte blir något exklusivt, utan att inträdet är 30 kronor som vanligt.

– Det här är den första, icke ordinarie, grejen som vi gör, men vi hoppas att det blir fler.

Anna Thulin
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons