Annons
Nyheter

Ode till ett bibliotek

Jag älskar bibliotek. Den dammiga, kanske lite mögelskadade, doften av stora mängder papper med tryckta bokstäver har en sällsynt makt att lugna och inge hopp. På hyllorna i ett välsorterat bibliotek kan man hitta svaret på alla frågor. Själva livets mening kan dölja sig på ett närliggande hyllplan just i detta nu, utan att vi vet om det.
Nyheter • Publicerad 1 april 2011

Med bultande hjärta bläddrar man och letar, och oftast finner man det man söker, vare sig det är receptet på julskinka, en karta över Italien eller Östeuropas politiska historia. Alla dessa miljontals ord, sammansatta till de mest fantastiska berättelser som lockar in en i nya världar med främmande språk, kulturer, uppfinningar och äventyr.

Alldeles gratis kan vem som helst lära sig vad som helst, bara man har tid och lust. Bibliotekarierna verkar som väktare av dessa skatter. Tysta och vakande vandrar de som andar i gångarna och äskar tystnad och vördnad inför det skrivna ordet. De är där för böckernas skull, men också för de människor som respekterar dem. För den gamla farbrorn som kommer varje dag och läser tidningen, studenten som tentapluggar eller den lilla flickan som slukar skräcknoveller i hemlighet och drömmer om att bli författare. Alla är lika välkomna på biblioteket.

Annons

I Sverige har vi alla rätt att ta del av dessa underbara institutioner för lärande. Oavsett om man är rik eller fattig, snabbläsare eller långsam, synskadad, döv eller dyslektisk. I en liten stad är urvalet naturligtvis mindre, men så länge det bara finns ett bibliotek kan man beställa hem vilken bok man vill via nätet och ha den i sin hand tre till fem arbetsdagar senare helt utan kostnad.

I barnhörnan väntar en gul liten nalle tålmodigt på att dess nästa bästa vän ska infinna sig och följa med ut på äventyr i Sjumilaskogen. En blond liten gosse från Småland hoppar upp och ned på hyllan i sin iver att få med sig en vän att göra hyss, och om man flyttar på en särskild volym samtidigt som man tänker lyckliga tankar, sveps man genom ett trollslag iväg till landet Ingenstans.

En del bibliotek är tyvärr ensamma. Dit kommer inga barn. De är upptagna med att söka sin information på andra ställen. Hemma framför datorn, där sagorna har bytts ut mot interaktiva äventyr som stimulerar deras cerebrala utveckling på ett tillfredsställande sätt. Kanske går de på studiebesök med skolan till det där stället med obegripliga bokstavskombinationer där man måste smyga så tyst, så tyst.

Förhoppningsvis kan tillräckligt många av dem snärjas i bibliotekets förtrollande nät och hålla det vid liv ytterligare någon generation, så att fler små pojkar kan lära sig om astronauter och cowboys, bokklubbar kan startas, spöken och vampyrer kan undersökas i en trygg miljö. Så att alla människor kan fortsätta mötas och drömma i denna underbara fristad till institution som är det inkluderande, välkomnande svenska biblioteket.

Louise Löfgren
Anna Hjelm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons