Annons
Nyheter

Nytt tryck i grafiken

Efter en tid i konstens bakvatten verkar den hantverksmässiga grafiken vara på väg tillbaks igen. Om det vittnar vandringsutställningen "15 grafiker" på Parken i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012
"City III", serigrafi av Ulrika Andersson.
"City III", serigrafi av Ulrika Andersson.Foto: Claes Nyberg
Mattias Olssons porträtt av Ingmar Bergman är gjort i linoleum. I ett LP-omslags storlek, för att understryka filmregissörens förhållande till musiken.
Mattias Olssons porträtt av Ingmar Bergman är gjort i linoleum. I ett LP-omslags storlek, för att understryka filmregissörens förhållande till musiken.Foto: Sveriges konstföreningar

Urvalet av de 15 grafikkonstnärerna, som alla fått bidra med varsitt verk, har gjorts av Grafikens Hus i Mariefred i samarbete med Sveriges konstföreningar. Den vandrande utställningen har redan varit på platser som Alingsås, Malmö, Bodafors med mera, och stannar nu till i Trelleborg fram till den 29 januari. Därefter ska den till Lund.

Här skildras en mängd olika tekniker och framställningssätt, alla med det gemensamt att de räknas in under den hantverksmässiga grafiken. Här finns serigrafier, litografier, linoleumtryck, etsningar, gravyr och träsnitt.

Annons

– Tanken är att det ska spegla mångfalden, och visa ett utsnitt av vad som finns inom dagens grafik, säger Mattias Jansson, informatör på Sveriges konstföreningar.

– Det är kul att se att grafiken kommer igen, fortsätter han. För några år sedan skrotade många konsthögskolor sina grafikverkstäder. Men nu har efterfrågan börjat komma tillbaka, inte minst hos de yngre konstnärerna. – Det går ju trender i allt, men det kan vara det traditionellt hantverksmässiga som lockar. Eller för att många kanske har insett att grafiska blad är ett bra sätt att försörja sig på.

Verken och teknikerna förklaras närmare på www.sverigeskonstforeningar.nu, under "konstbildning." Grafikens hus förmedlar dessutom gärna kontakt med de utvalda konstnärerna.

Rebecka Sjöberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons