Nybörjare gör nyårskabaré
Även komikern Sanna Persson, poetry slammern Emil Jensen och musikerna
Eddie Nyström, Maggi Olin och Pontus Snibb ingår i showen på Malmös Chokladfabriken, som fått namnet En sorts nyårskabaré. Detta efter att ha haft en rad arbetsnamn som Gud skiter i vilken frisyr du har.
– Vi hade många skitkul namnförslag på våra arbetsluncher på Malmö konsthall, berättar Mikael Wiehe, äldst i det nybildade revygänget.
– Till sist samlades vi kring det här namnet, som inte säger någonting egentligen, men heller inte skapar några förväntningar.
– Genom att kalla det kabaré och inte revy så behöver vi inte heller ha lika många röda näsor på oss, eller smälla i lika många dörrar, inflikar Emil Jensen.
Det är svårt att beskriva vad publiken har att vänta av de 13 showerna, varav den första ges på nyårsafton. Gänget vet knappt själva, och repar fortfarande.
Klart är att showen blir en ungefär två timmar lång tvåaktare, med öldrickarpaus i mitten, med mestadels nytt material utan någon speciell röd tråd men med en blandning av lokalt och globalt.
– Det blir sång och musik och politisk tyngd och slagkraft, beskriver Mikael Wiehe.
– Men det blir också lite skoj och stämsång, tillägger han. Och mycket musik och melankoli.
Mikael Wiehe och Sanna Persson ska sjunga ihop, och alla medverkande ska få göra något de inte kan – alltså bortsett från att de egentligen inte kan nyårsrevya, någon av dem.
– Alla gör tre grejor vi kan och en grej vi inte kan, säger Emil Jensen, och Mikael Wiehe lovar därför i ett svagt ögonblick att han kommer att dansa på scenen.
Vad de nyfunna vännerna saknar i revyrutin kan de hoppas på att vinna i nybörjarentusiasm och annorlunda ingångar. Advance Patrol-rapparen Gonza del Rio, som blir showens konferencier, har aldrig sett en nyårsrevy i sitt liv.
– Det som gör det intressant är att vi alla är olika sorters människor som jobbar med olika sorters musik och konstformer, menar Gonza.
– Alla gör annorlunda grejor som jag kan lära mig av, och det är inspirerande.
Lite revytradition blir det, i så måtto att man speglar en del aktuella händelser under året, och häcklar politiker.
– Eller häcklar och häcklar, säg snarare "uppmuntrar", säger Emil Jensen.
– Just det. Vi ger goda råd, inflikar Mikael Wiehe.
En del av stoffet bygger på ganska ruggiga händelser, enligt Emil Jensen:
– Men vi försöker att hitta hoppfulla aspekter.
– Det är ju också så att ju svartare det börjar, desto ljusare kan det sluta, säger Mikael Wiehe.
Idén om ett lika mixat och brett samarbete, där det fanns en kreativ sprängkraft i det oväntade, föddes under vinterns manifestation för flodvågsoffren. Där var alla de nu medverkande med, utom Sanna Persson. Men alla bedyrar att de "tänkte på henne".
På frågan om samarbetet är början på något nytt, svarar Mikael Wiehe lite förvånande ja.
– Går det bra, då gör vi förstås om det, deklarerar han.
– Och går det dåligt, då kommer vi också igen. Då vill vi ha revansch!
Lars Thulin
0410-545 20
lars.thulin@allehandasyd.se