Annons
Nyheter

Nya Asterix lost in space

Nyheter • Publicerad 2 november 2005
Teckning: Emma Harrysson
Teckning: Emma HarryssonFoto: 

Oförhappandes har ett nytt Asterix-album dykt upp i handeln, och jag köpte hem det snabbare än Obelix klubbar ett vildsvin. Men det är inget gott tecken när ens fru efter att ha läst tre sidor utbrister "nää... det här är inte Asterix!"

Till sitt 32:a Asterix-album, olycksbådande betitlat "Himlen faller ner över hans huvud", har nämligen tecknaren Albert Uderzo åstadkommit en invasion från rymden i romersk tid. Ryktet om den galliske druiden Miraculix fantastiska trolldryck är nu spritt över galaxerna, verkar det, och som brev på den galaktiska posten kommer sörpelsugna rymdvarelser hit, förvillande lika sparkdräktsklädda teletubbies. Med sig har de dessutom en klonad armé av stålmän i Arnold Schwarzeneggers gestalt.

Annons

Låter det spejsat? Ja, men storyn är mer "lost in space" än vettig sciencefiction i högaffelåldern.

Trots ett oförnekbartfestligt-att-ni-lever-än-värde kan Uderzo inte sägas ha förvaltat Asterix- och Obelix-arvet efter sin manusförfattande partner René Goscinny (som avled 1977, efter "Asterix i Belgien") exemplariskt. Uderzo har allt mer planlöst och effektsökande skickat våra hjältar till allt mer exotiska platser för att möta ett allt mer extremt persongalleri. Det är inte längre samma schwung i romarsmockorna och samma själ i vildsvinsfesterna .

Däremot tecknar gubben, 77 år gammal, fortfarande förbluffande bra, och fortsätter med berömvärd långsamhet att producera ett nytt album vart tredje-fjärde år. Kanske hinner han ett till? Får jag då föreslå samarbete med någon begåvad manusförfattare? Någon av er kan väl översätta det här till franska, skicka det till förlaget Dargaud och säga att ni känner en lämplig kandidat. Kommer ni inte på någon bättre – och det tycker jag inte – så ge dem bara adressen längst ner här.

Peps Persson har utsetts till årets skåningav Radio Malmöhus lyssnare. Tydligen i vild kamp med bland andra Jill Johnson och någon fotbollsspelare vars namn vi i AOS, Aktivt Ointresserade av Sport, gissar stavas Zlatan Ibrahimovic. Dessutom råkar jag veta att Allehandas kulturredaktör Robert Dahlström var nominerad, men föll precis på målsnöret med sin enda röst.

Och visst, Peps är väl ett utmärkt val. Få har gjort lika starka pionjärinsatser för att etablera skånskan som rockspråk och omplantera blues, reggae och afro så att den låter som född direkt ur den skånska myllan.

Jag försökte nå Peps på telefonför att gratta honom, men han är inte en man med, ja, ska vi säga stenhård telefondisciplin. Eller så var han bara ute i hönshuset och vattnade sina...jag menar, matade hönsen, alltså.

Vi kan därför bara, som en hälsning från den spretskäggige, vidarebefordra hans charmigt ihoprimmade telefonsvararpoesi:

"Just nu kan ingen svara

men din egen röst kan du bevara,

i denna apparat.

Annons

Efter pipet, dags för prat!

Lars Thulintror inte att himlen faller ner förrän AC/DC turnerar igen.

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons