Annons
Nyheter

Ny utställning i Smygehuk

En utsträckt hand. Så enkelt sammanfattar Mats Hermansson det traditionsrika ikonmåleriet i en utställning på Smygehuks fyr.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2004
Mats Hermansson. BILD: JEANETTE LARSSON
Mats Hermansson. BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

Mats Hermansson. BILD: JEANETTE LARSSON - Det är med händerna vi agerar och är solidariska med andra. Handen är viktig i det mänskliga livet, säger han. Mats Hermansson har målat i hela sitt liv. De senaste tio åren har han ägnat åt att utforska den ortodoxa kyrkans bildtradition. Men han kallar sig inte ikonmålare. Därtill har han en alltför oortodox hållning. - Jag är rätt noga med att säga att det inte är ikoner. Men jag tar spjärn mot den östliga kyrkans ikoner som faktiskt är konsthistoriens tydligaste tradition, förklarar han. Materialvalet är udda. Hans ikoninspirerade målningar är utförda på gamla presenningar som han klippt ner till mindre format. Presenningarna har han fått från ett nedlagt regemente i Örebro. Lång och trogen tjänst i armén har satt sina spår: tyget är lagat och lappat, fullt av hål och missfärgningar. Precis som det ska vara, tycker Mats Hermansson. Tyget lever sitt eget liv under färgen. - Jag gillar det här med återbruk. Och ju längre jag har hållit på, desto viktigare har tyget blivit. Bilden i sig är inte längre så viktig. Jag har blivit ett textil-freak, säger han och skrattar. Och det är inte bara sparsamhet som motiverar honom. Återbruk kan ses som en from gest, menar han. Att ge nytt liv åt det som anses förbrukat. Till vardags jobbar Mats Hermansson på Svenska kyrkans kansli i Uppsala som missionsteolog. Den ortodoxa traditionen fascinerar honom. Ikonmåleriet utgör en välbehövlig motvikt till vår egen svenska tradition, med ett avskalat kyrkorum och strikt fokusering på det skrivna ordet. - Vi har mycket att lära av den ortodoxa kyrkan. Vi behöver bilder, att tro utan bilder är otänkbart. Han vill förhålla sig fritt till det klassiska ikonmåleriets strikta lagbundenhet. Inne i fyrtornet har han precis hängt upp en stor triptyk, tre dukar med Jesus i mitten. I den ortodoxa traditionen brukar Jesus flankeras av Maria och Johannes döparen men Hermansson väljer i stället två kvinnor. - Det är kvinnorna som bär livet, detta är mitt försök att vara feminist. Man kan säga att jag återanvänder bildtraditionen också, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons