Nyheter

Ny utställning i Falsterbo

Med de grovt markerade penseldragen vet man med bestämdhet vem som ställer ut. Bengt Lindströms målningar har visats på många platser runt om i världen, framför allt i Paris, sedan hans konstnärliga debut i början av 1950-talet. Nu visas hans bilder i Falsterbo.
Nyheter • Publicerad 1 april 2004
Galleristen Marianne Palm ställer ut Bengt Lindströms tavlor. BILD: JOHAN PERSSON
Galleristen Marianne Palm ställer ut Bengt Lindströms tavlor. BILD: JOHAN PERSSONFoto: 

Galleristen Marianne Palm, som sedan fyra år tillbaka driver Galleri Palm i Falsterbo, har haft ett särskilt förhållande till Bengt Lindström och hans bilder sedan hon var 13 år. - Min pappa, Olle Nordström, var konstsamlare och började intressera sig för modern konst under 1950-talet. Det första moderna verket han köpte var av just Bengt Linström, som han lärde känna i Paris för ungefär femtio år sedan, säger hon. Bengt Lindström är bosatt i Frankrike sedan i början av 1950-talet. Under Marianne Palms barndom kom Bengt Lindström och hälsade på hennes familj i Falsterbo under somrarna. - Jag har gillat hans sätt att uttrycka sig ända sedan jag såg hans verk för första gången Särskilt tilltalad är jag av kombinationerna av färger och det intensiva i hans skapande, säger hon. I morgon är det vernissage klockan 12-17. Utställningen som pågår fram till 25 april inkluderar två stora oljemålningar som målades 1995, några mindre verk som gjordes 2002 och en del grafik. Motiven som visas är de karakteristiska massiva färgfälten där antingen landskap eller figurer avtecknar sig. I några skildras demoner, i andra är det olika övernaturliga väsen. - Jag försöker visa några riktigt stora konstnärer varje år. Därför är jag särskilt glad över att få hit bilder av Bengt Lindström, som kommit från hans ateljé i Kvissleby utanför Sundsvall, berättar hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.