Annons
Nyheter

Ny platta med "nya" Wizex

Ett av Sveriges främsta dansband har legat i lite av en hobbyträda. Fram tills nu. Kapellmästare Eric Iversen satsar 100 procent, platta kommer i höst, Wizex är tillbaka med full orkester.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2005

Inspelningstudion är inbokad i september, Wizex har utökats med Sweet Boys-basisten Per-Ola Sandberg, ordningen är återställd till den magiska medlemssiffran sex, och premiär för nytändningen sker på Karsefors festplats i Ysby i kväll.

Men det räcker inte där. Wizex får nygammalt besök när gitarristen och saxofonisten Tommy Carlsson åter sällar sig till ledet.

Annons

– Senast jag spelade i Wizex var för 21 år sedan, skrattar Tommy Carlsson.

Ändå har ha varit med hela vägen, det goda kompisskapet har bestått med de kvarvarande medlemmarna, han har följt bandet genom åren, varit med det, om än inte i det.

– Ha, ha, det är kanske därför vi har repat så mycket i sommar, det går inte så fort att sätta låtarna för en äldre människa längre. Jag hoppas de unga har överseende! Wizex har stängt in sig på Sommarlust i Kristianstad för att slipa på liverepertoaren inför sommarens spelningar. Inget förinspelat material, det är bara live, instrumentalt, som gäller. Efter Ysby väntar skånska nedslag i bland annat Askeröd den 30 och Kulla-rörum den 31 juli.

Har ni gjort några upptäckter där i "replokalen"?

– Att det kan vara ganska tråkigt att sitta inomhus under sommaren, speciellt när det har varit sådant strålande väder.

– Det har stundtals varit långa repetitionspass, från tidig dag till sen kväll, och man har lärt känna varandra och upptäckt hur otroligt kul det är. Tommy Carlsson har varit med under en lång Wizex-resa, med folkkära artister som Kikki Danielsson i fronten. Skillnaderna då från nu är kanske självklara, men frågan är ifall det finns några likheter?

– Ja, det gör det! Här finns samma drivkraft som då. Att man vill, det finns en otrolig vilja. Och då ska man veta att dansbandsyrket är ganska hårt stundtals. Det är inte som med någon show utan vi packar, kör, spelar, gör allting själva.

– En spännande skillnad är att Per-Ola Sandberg, som inte alls kommer från dansbandshållet, bidrar med ett nytt sätt att se på arrangemang och låtar. Tommy Carlsson själv arbetar som musiklärare till vardags, genom åren har han spela i ett otal olika dans- och popkonstellationer.

Vad fick dig att återvända till dansbandsscenen?

– Funktionen, det är den som lockar. Samarbetet mellan de som dansar och de på scenen. Det finns inget roligare än när man får det att fungera... Det är nog ganska många som har hittat varandra när jag har spelat, funderar Tommy Carlsson.

Annons

Lasse Stefanz tog hem Guldklaven för bästa album i år, frågan är om den ska stanna i Skåne. Wizex har bokat in en inspelningssession i september.

– Inriktningen på skivan är klar, och första livstecknet kommer med en singel i slutet på augusti.

Det är så långt Tommy Carlsson tänker sträcka sig i ämnet. Fansen får ge sig till tåls. Och ändå inte – med kvällens spelning inleds en sommarvända som både plockar från Wizex gedigna repertoar, och serverar dansanta coverhits från 60-, 70- och 80-talet.

Lisa Appelqvist

lisa.appelqvist@kristianstadsbladet.se

Wizex 2005

Sång: Paula Pennsäter, Jessica Sjöholm

Gitarr/saxofon: Tommy Carlsson

Bas: Per-Ola Sandberg

Trummor: Jonas Stålhammar

Annons

Kapellmästare/klaviatur: Eric Iversen

Wizex historik: Wizex startade 1973 och är det enda dansband som har vunnit Aftonbladets Rockbjörnen. Tidigare medlemmar är bland andra Kikki Danielsson, Lena Pålsson, Danne Stråhed, Monica Silfverstrand och Charlotte Perrelli.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons