Annons
Nyheter

Ny omgång Tigermusik

Nyheter • Publicerad 7 november 2007
Foto: 

Kort sammanfattning (för nytillkomna eller glömska läsare): Det var hösten 2006 som en del av Tiger skaffade sig efternamnet Music och började ägna sej åt skivutgivning. Grupper/artister med egna inspelningar kan skicka in dem till Tiger Music, få dem bedömda av Tigers musikforum och – om musiken är "fed nok" – utgivna på skiva. Helst egna låtar och musikaliskt får det gärna vara lite udda. Inga stora pengar att tjäna, varken för Tiger Music eller artisterna.

Albumen kostar 20 (danska eller svenska) kronor och när produktionen är betald så delas förtjänsten lika, cirka 2:50 till vardera per skiva. Finessen är reklamen, också för bägge parter. Artisterna lanseras i Tigerkatalogen (upplaga: uppåt 1 miljon exemplar) och skivorna säljs i alla Tigerbutiker. Medan Tigerkedjan blir omtalad som ett trevligt och kulturintresserat företag.

Annons

Bästsäljaren hittills är albumet Tantz! med gruppen Klezmofobia, som i somras också spelade live på Backafestivalen på Österlen. Skivförsäljning: plus 10. 000 ex och en dansk guldskiva.

Här kommer de nya Tigeralbumen för hösten 2007: Safari, Jorden rundt, sjunger på danska och spelar världsmusik (reggae, latin, afro) för " børn og deres familier" (råkar man vara vuxen utan barn så går det mycket bra att lyssna och dansa då också). Magnify är en jazzkvintett med egna låtar. Det titellösa debutalbumet innehåller melodiskt och rytmiskt jazzgung – fast här finns också utrymme för friare improvisationer. LDM – eller Patrick Angelo Mervyn Thompson – bor i Danmark men föddes i London och har rötter från Jamaica. På albumet Be Cool presenterar han sig som en svart sångpoet som med hjälp av kompisarna D" Splif Click blandar reggae, raggae, soul, funk, hiphop och jazz.

Mick The Driver – egentligen Mick Overton – föddes också i England men bor i Danmark. Att Mick är en vit engelsman hörs direkt när han på Candy Girl sjunger och spelar egna men typiskt engelska pop-, rock- och punklåtar: tralliga melodier som påminner om The Who och Wreckless Eric, lekfulla texter mitt mellan Beatles och Monty Python, larm, skrammel och slammer. Candy Girl har blivit min – stora! – favorit av de nya Tigeralbumen. På nätadressen www.tiger.dk/tigermusic går det att lyssna på fyra låtar från vardera album, liksom på ett urval låtar med grupperna/artisterna i förra skivomgången: Stainless, Turpin, Alex Mendez och Klezmofobia.

Digital musik-tv:

Kanal Lokal Skåne.Studioprogram med bra live-musik (som LT Fisk och Lotta Wenglén).

Axess TV (bl a tisdag 18:55)Det handlar om musik med journalisten Sofia Nyblom.

Canal 7 (mest kvällstid)Orientalisk populärmusik.

Bengt Eriksson, som ska plantera ett kvittenträd...

bengt mediaimorronidag.se

@02 Anfang 4 rader:Den danska butikskedjan Tiger (med cirka 60 affärer för billiga kontors- och diverseprylar, de flesta i Danmark men också i England
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons