Nyheter

Nu snackar vi mat en stund

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2005

Nu är det glest i turistleden men visst blir vi påverkade av dem och deras intresse för oss. Jag vaknade av en händelse strax efter två i går natt och hörde svagt men ändå fullt tydligt operamusik. Det var någon i kvarteret som lyssnade på någon opera, jag kunde inte identifiera den, och min första tanke var att nu sitter Kurt Wallander uppe och dricker whisky och lyssnar på Pavarotti. Det har varit lite väl mycket Wallander i sommar...

Men nu ska vi snacka mat. I onsdagskväll stod jag i köket några timmar och lade in rödbetor, förvällde bönor och kokte rabarbesylt. Och kvällen innan gjorde jag gazpacho för frysen. Nu är det skördetid och då går det inte att vila på hanen.

Jag vill ännu en gång ge er mitt sevillianska recept på gazpacho " jag vet att några av er slarvat bort det.

Nu är tomaterna perfekta och jag fick några kilon av en god vän med växthus som kanske inte var så vackra men otroligt välsmakande. Titta på torgen och ni hittar lätt både billiga och bra tomater. Det behöver inte vara förstasortering, de ska ju ändå krossas.

Detta behöver ni: 1 kg väl mogna tomater, 75 gram kantskuret, gammalt lantbröd (typ italienskt eller spanskt), 3 vitlöksklyftor, en dutt malen spiskummin, 6 msk olivolja, 5 tsk vinäger, vatten och salt.

Blötlägg brödet en kvart, krama sedan ur det och lägg det i matberedaren eller en skål. Skålla och skala tomaterna, hacka dem grovt och lägg dem tillsammans med brödet. Kör matberedaren (eller stavmixern) med tomaterna och brödet och lägg också i vitlök och kryddor. Kör på tills det är en slät massa. Låt mixern gå för fullt och häll i oljan i en tunn stråle, sakta och fint. Därefter i med vinägern.

Så var det klart. Tillsätt så mycket vatten som behövs för att uppnå den konsistens ni gillar. Jag spär inte så väldigt mycket. Det går alldeles utmärkt att frysa denna gazpacho " jag kör med både stora och små förpackningar och har således alltid en välsmakande förrätt hemma.

Och glöm inte ordspråket: "De gazpacho no hay empacho". (Man kan aldrig få för mycket gazpacho).

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.