Annons
Nyheter

Nu ska Loreen upp till bevis

Hon har redan utsetts till favorit i schlager-EM. Men innan Loreen kan vinna finalen måste hon ta sig dit. I semifinalen väntar tuffa motståndare som Serbien och Turkiet, samt en segerviss norrman.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2012
Foto: Sergey Ponomarev

I dag börjar schlager-EM på allvar för Sverige. Vid midnatt lokal tid går Serbiens Zeljko Joksimovic på scenen som första tävlande i den andra semifinalen, den där Loreen uppträder med "Euphoria".

Det är ett tungt favoritskap som vilar på den svenska sångerskan när hon går in i tävlingen. Få andra artister har fått samma uppmärksamhet av det stora pressuppbåd som har samlats i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Annons

– Det är lätt att förlora sig själv och tänka "Åh, jag ska vinna!", men varför gör jag det här? Alla de frågorna dyker upp så fort det blir minsta uns av pressure. Jag försöker att inte påverkas av det, säger Loreen till TT Spektra

Hårt motstånd

I den svenska semin finns flera av de bidrag som lyfts fram som favoriter i tävlingen. Utöver Serbien anses Turkiet och Estland ha goda chanser. Liksom den norske sångaren Tooji. Han tävlar med "Stay", en låt han har skrivit tillsammans med svenskarna Peter och Figge Boström. Tooji säger diplomatiskt att han hoppas att både Sverige och Norge tar sig till final.

– Jag tror att Loreen har en mycket god chans, hon är en fantastisk sångerska och hon har en riktig hitlåt, säger han till TT Spektra.

Samtidigt skäms han inte för sina egna ambitioner i tävlingen:

– Jag ska vinna Eurovision. Jag är inte här för att ha semester. Jag vet att jag har vad som krävs.

"Smart låt"

Loreen vet att Toojis chanser är goda och kallar hans låt för "smart":

– Den har den här arabiska influensen samtidigt som den har en touch av någonting skandinaviskt. Vi lyssnar på olika sätt vilket gör att ju fler kulturer du blandar in i en låt, desto fler kommer att gilla den.

TT Spektra: Så sett, vad talar för "Euphoria"?

Annons

– Om jag ska tänka matematik: Dramat, vemodet och pukorna i mina verser tillhör den arabiska världen. Sedan finns det kids som gillar klubb och vi i Skandinavien gillar enkelhet - inga djävla paljetter och krusiduller. Vi har ett öga för kvalitet för vi är trend-setters, får man säga så utan att vara för kaxig?

Sedan systemet med semifinaler infördes i början av 00-talet har Sverige varit med i fem stycken och bara missat finalen en gång - 2010 då Anna Bergendahl kom elva och missade finalen.

Louise Löfgren
TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons