Nyheter

Nu ska de gå ner till heltid

I dag fredag har Anders Janssons och Johan Westers debutfilm Morgan Pålsson - Världsreporter premiär. En filmproduktion som kostat runt 19 miljoner och spelats in bland annat i Jordanien, New York, Malmö och Ystad.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2008
I dag har Johan Westers och Anders Janssons filmdebut Morgan Pålsson – världsreporter premiär. Framöver planerar duon att akta sig för att planera för mycket. Bild: Emil Sandgren
I dag har Johan Westers och Anders Janssons filmdebut Morgan Pålsson – världsreporter premiär. Framöver planerar duon att akta sig för att planera för mycket. Bild: Emil SandgrenFoto: 

Det är duons produktionsbolag Anagram Produktions klart dyraste produktion så här långt. En produktion som gett mersmak.

- Att vi ska göra mer film i framtiden har vi redan bestämt. Men sen om finan-siärerna också vill det, det är en annan fråga, säger Anders Jansson.

Men innan det blir tal om nya filmprojekt ska de båda ta det lugnt ett tag.

För det har varit ett hektiskt år, med både filminspelningar, utsålda 500-föreställningar och konstruktion av 500-spelet.

Att 2008 måste bli lugnare är de båda överens om.

- Efter detta och lite till ska vi ta det lugnt. Vi ska gå ner på heltid, säger Anders.

Framöver tänker de dra sig undan, för att få tid att hitta nya idéer.

- Vi har fått ganska mycket exponering på sistone. Nu vill vi gömma oss ett tag och stanna upp lite. Om vi bara fortsätter i samma takt är risken att det tillslut bara blir output, men ingen tid för input. Då kommer vi till slut till en punkt när det inte är roligt att jobba längre. Och vid den punkten har vi nog redan slutat vara roliga, säger Anders. - Vi behöver tid för reflektion och eftertanke, så att vi kan fylla på med nya intryck och färska idéer, säger Johan Wester.

Men först ska filmen ha premiär.

Duon berättar att det jobbigaste, när de sett det färdiga resultatet, har varit att inte kunna påverka.

- Det är lite speciellt att se på något som är färdigt, som man inte kan göra något åt, säger Johan.

- Det har varit många vägval under resans gång, och det har inte alltid varit lätt att få alla bitar att falla på plats, fortsätter Anders. Men de är trots allt nöjda med slutresultatet.

- Absolut, det är inte så att vi är missnöjda. Det känns riktigt bra när vi har suttit med på visningar, och hör de där garven komma, i scenerna där man hoppades att de skulle komma, säger Anders.

Filmen handlar om de välkända Hipp hipp-karaktärerna Morgan Pålsson, stendum SVT-reporter, och hans betydligt klokare frilansfotograf Robert Flycht.

De hamnar oväntat mitt i en världsnyhet - en militärkupp i det afrikanska hittepålandet Matòbo. Och snart tävlar de i rapportering mot den norska stjärnreportern Åse Seierland, som spelas av Camilla Frey. Än så länge har de inte hört några kommentarer från karaktärens förlaga, den verklige reportern Åsne Seierstad.

- Troligen har hon inte sett den. Men det hade varit kul att höra hennes synpunkter. Och vi har funderat på att lansera filmen i Norge. Det hade kanske varit kul för dem att se en film där Norge vinner. Det är ju inte så vanligt, säger Anders och skrattar.

Med en oduglig reporter i spetsen för ett trögstyrt SVT är det öppet mål för drifter med svenska medier, och skämten haglar.

Men enligt Anders och Johan ska man inte dra för höga växlar på mediekritiken.

- Vi läste i en intervju att vi skulle vara arga, men vi är inte så arga. Däremot är medier ett ämne som jag och Johan diskuterar mycket och med stor passion, säger Anders och får medhåll av Johan.

Men skrattet är det viktigaste.

- Först och främst är det en rolig komedi. Sen utspelar den ju sig i en medievärld, med en komplett oduglig reporter i förgrunden. Då faller det sig ganska naturligt att hitta roliga scener som driver med våra medier, säger Anders Jansson.

Emil Sandgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.