Annons
Nyheter

Nu far jag till Sevilla

Nyheter • Publicerad 20 april 2007
Nu far jag till Sevilla
Nu far jag till SevillaFoto: 

Nu, mina vänner, är det dags för avgång. Om några timmar lämnar jag Sverige och flyger först till Madrid och därefter vidare ner till Sevilla.

Jag satt och tittade lite i mina resedagböcker och kom fram till att just Sevilla är den stad i Europa som jag gillar allra mest. Den är så komplett och fylld av mystik och oväntade möten. Fantastisk arkitektur och speciella människor. Det är en stad som inte liknar någon annan.

Annons

Barcelona har sin charm, dit återvänder jag gärna men den katalonska andan är lite sträv. Madrid är också en underbar stad men med lite väl stora trafikproblem och lite för "€vanlig"€. Berlin är förstås en stor favorit, den staden har ett historiskt arv som präglar dess invånare och det finns en slags framåtrörelse i Berlin som är ovanlig. Att det är så enkelt, och billigt, att ta sig till Berlin från Skåne gör ju inte saken sämre. Nu har även danska DSB hakat på och erbjuder billiga resor som kan konkurrera både med lågprisflyget och bussbolagen. Det ska jag titta närmare på när jag återvänt från Sevilla.

Rom är också en makalös stad men aningen dyr och romarna kan också vara lite väl högfärdiga. Som parisarna. Men om man glider in på någon bakgata och hittar ett hål i väggen märker man att högfärdigheten byts till stolthet.

Det går ju inte att tycka att det är för många turister i vissa städer. Det är förmätet när man själv turistar där. Men visst är det så att ett resmål som är väldigt populärt påverkas av det. Servicen blir sämre, priserna går upp och kommersen med tingeltangel blir förödande. Ett bra exempel på det är Prag som ju har en liten stadskärna där alla vill vara och kvarteren runt brofästena är numera rena Kiviks marknad. Men även här fungerar det att dra sig bort från centrum, uppsöka bostadskvarteren (inte minst de gamla judiska kvarteren) och där hitta riktigt bra och billiga restauranger. Budapest kommer säkert att bli ett bra resmål, det är billigt och maten är bra men fortfarande vilar det en slags ödesmättad öststatskänsla över stan.

Vi kör en liten omröstning: Mejla eller skriv till mig och berätta vilken europeisk stad som är er favorit. Kort motivering är bra. Fina bokpriser till fem slumpmässigt utvalda som röstar på vinnaren. Ni har några veckor på er innan jag är tillbaka.

Sköt om er, vi hörs i maj!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd,se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons