Annons
Nyheter

Nu far jag till Berlin

Nyheter • Publicerad 22 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Nu är det dags. Jag sticker till Berlin och ni får klara er utan mig ända till torsdag tredje mars. Tyvärr kan ni inte följa med eftersom jag reser med väldigt lätt packning. Dessutom är ett av syftena med resan till Berlin att jag ska göra den helt själv, utan sällskap.

Det är stor skillnad på att resa med sällskap eller resa själv. Det är förstås mycket enklare med sällskap och jag tycker nog också att det är roligare " man har någon att dela upplevelserna med direkt. Men å andra sidan missar man många nya kontakter.

Annons

Det var väldigt tydligt i Skottland förra sommaren. Gick jag och Hundens matte ut på puben tillsammans visade folk respekt och tog inte kontakt utan vidare. Men gick jag ut själv tog det inte många minuter förrän någon nyfiken skotte stack fram näsan och undrade vad jag var för en figur. När de hörde att jag var svensk " och inte engelsman " blev det trevligt värre.

Att resa själv innebär således att man blir mer utåtriktad och öppen för kontakt och jag förväntar mig många spännande möten i Berlin. Som ensamresenär vänder man sig också mer inåt och funderar och det är stor vila för mig. Dessutom styr man allting helt själv och går och kommer vart och när man vill.

En nackdel under själva resan är att man måste släpa med sig packningen vart man än ska " även in på toaletten. Det går ju tyvärr inte all lämna ryggsäcken utan att den riskerar att försvinna. På flygplatser och vissa järnvägsstationer är det dessutom förbjudet enär en till synes övergiven väska är det samma som en misstänkt bomb.

Jag åker buss ner till Berlin vilket bara det är spännande " och billigt! 700 kronor tur och retur Malmö-Berlin. En stor nackdel med denna bussresa är att den startade 04.50 i morse - jag är alltså uppe tidigare än ni för förmodligen första gången i historien. Men det positiva är att jag anländer till Berlin redan strax efter ett. Färden går genom Danmark och så tar vi färjan mellan Gedser och Rostock och då blir det minst någon timmes rast i färjans matsal där jag tänker inta en rejäl lunch. Och ombord passar jag också på att köpa en liten, platt flaska skotsk whisky för medicinskt bruk.

Har ni vägarna förbi så bor jag på Alexander hotell, på Pariser Strasse, en liten bit från Kurfürstendamm.

Sköt om er " vi ses snart igen!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons