Annons
Nyheter

Nu blir jag turist i shorts och sandaler

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2008
Nu blir jag turist i shorts och sandaler...
Nu blir jag turist i shorts och sandaler...Foto: 

Nu är jag på väg till Malaga. Till ett sydligt Spanien som badar i sol och värme. Jag får en extra veckas sommar så här i slutet av vår egen sommar och jag ser faktiskt för en gång skull fram emot att bada och leka lite i sanden. Men det blir väl mest att vi hänger i strandbaren som vanligt och äter grillade sardiner med grovt salt och dricker en och annan öl.

Och redan innan alla är samlade i Malaga rasar diskussionen om var någonstans gränsen går mellan shorts och långbyxor. Alltså rent geografiskt i staden. Eftersom det just nu är drygt 30 plusgrader i Malaga förespråkar jag lätt klädsel typ shorts, skjorta och sandaler men det anses inte av alla vara helt korrekt i en stad. Det beror på var i staden, argumenterar jag, och så håller vi på.

Annons

I Spanien är man inte lika tolerant som i Sverige när det gäller klädsel på serveringar och restauranger. På stranden och på strandnära hak duger shorts och sandaler men på en något bättre restaurang uppe stadskärnan ses det inte med blida ögon. Gärna slapp klädsel men långbrallor måste det vara.

Att sätta sig på en uteservering och ta en kaffe i bar överkropp eller i bikini är helt uteslutet. Då blir man tillsagd. Vänligt men bestämt. Och att gå in i en affär halvnaken är en katastrof.

Men det finns gråzoner. Jag menar att ett par snygga cityshorts, typ korta chinos, duger bra för större serveringar på till exempel stora torg och faktiskt också på en del tapasbarer. Då särskilt i de lite mer ruffiga kvarteren där även lokalbefolkningen går i shorts och slitna släpsandaler i hettan. Och svettiga linnen! Och även på serveringar som ligger så att man kan se havet och stranden bör det gå bra med shorts och sandaler.

Jag nöjer mig med att ta med ett par tunna linnebyxor, det får duga för de fina salongerna. Jag har ju avböjt att ha med incheckningsbar väska eftersom flygbolaget vill ha extra för det och då är det aningen trångt i handbagaget, milt uttryckt. Men det går. Allting går när man får resa och vara i Malaga.

Sist vi pratade om Malaga pratade vi om var, när och hur sherry smakar bäst. Jag jämförde med att dricka glögg mitt i sommaren och det fick en läsare att reagera och rekommendera mig att prova ett glas iskall, ljus glögg till en bit choklad. Av en händelse hade jag just en sådan slurk kvar sedan i julas så i söndags bestämde jag mig för att prova.

Nä, det var inte gott. Det smakade bara jul och åter jul och julbocken borta i hörnet tittade förvånat upp – än är det väl inte dags?

Lev väl så hörs vi om en vecka. Nu blir jag turist ett tag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons