Annons
Nyheter

Nu bakar vi Bibelkakan

Nyheter • Publicerad 12 december 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Uppenbarligen är det inte ovanligt med en så kallad Bibelkaka. Jag har fått flera kommentarer, en översättning och dessutom lite historik men jag vill veta ännu mer.

Jan, I Simrishamn, berättar att han för tre år sedan hittade på Internet en engelsk beskrivning av Bibelkaka. Det var hämtat ur Ladies Home Journal, september 1896. Bibelkakan förekom tydligen på de kyrkliga basarerna. Till kakan fick man också ett skrivet recept på kakan i ett tillslutet kuvert.

Annons

Jan konstaterar, efter att ha gjort en jämförande analys, att receptet från 1896 skiljer sig från A Edins recept men principen är den samma.

Solbritt har också "löst" gåtan med Bibelkakan och hon menar att A Edin verkligen kan sin Bibel.

A Edins dotter, Sara (ett mycket vackert bibliskt namn), skriver och ger mig den korrekta översättningen enär hon vet att hennes fader inte kommer att göra det. Hans syfte var, enligt Sara, att jag skulle bli mer bevandrad i Bibeln.

Hon tycker också det är konstigt att jag som skribent inte har läst Bibeln. Ja, det hade det kanske varit men så skrev jag inte, Sara. Jag bad om hjälp eftersom jag inte har tid och ork just nu att sätta mig med Bibeln och slå upp alla ställena.

Jag har läst Bibeln från pärm till pärm och under många år var en del i mitt och de minas julfirande att vi läste Julevangeliet högt – det är en väldigt vackert formulerad text med ett gott budskap. Men jag kan omöjligt komma ihåg vad som står på de olika bibelställena. Det tror jag knappt en teolog kan heller så där på rak arm, utantill. Bibeln är en rejält tjock bok.

Nåväl, här kommer översättningen:

6 st ägg, 2 kkp vatten, 2 tsk kryddor, 2 msk honung, 2 kkp fikon, 2 kkp russin, 2 kkp mandel, 1 kkp gräddmjölk/mjölk, 4 kkp vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 nypa salt.

Det påminner om en slags fruktkaka. Jag ska prova. Undrar om inte fikon och mandel bör hackas och skäras ner till lite mindre bitar? Men ägg, vatten/mjölk, mjöl och bakpulver är basen till en vanlig mjuk kaka. Undrar vad för slags kryddor som avses? Kanske lite kanel, ingefära eller vad tror ni?

Hade tänkt avsluta med något klokt Bibelcitat men minns inget....

Som vanligt!

Annons

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons