Annons
Nyheter

Nu är det hög tid att tigga rabarber

Nyheter • Publicerad 18 maj 2009
Nu är det hög tid att tigga rabarber
Nu är det hög tid att tigga rabarberFoto: 

Har ni några vänner med trädgård så har de till näst intill hundra procents säkerhet rabarber. Och eftersom rabarber växer som ogräs blir de allra flesta trädgårdsägare bara glada om vi kommer och brandskattar beståndet. Så passa på! Just nu är rabarberna bra.

Jag fick en stor kasse väldigt fina rabarber av en arbetskamrat i slutet av förra veckan (och erbjudande om ännu en kasse som jag tyvärr fick tacka nej till) och i helgen har jag gjort marmelader och sylt av skörden.

Annons

Jag gör det enkelt för mig och använder färdigt bärsocker som innehåller allt som behövs. Barnsligt enkelt att använda. Denna helg satsade jag på att blanda rabarberna med djupfrysta jordgubbar från förra sommaren. Just blandningen mellan jordgubbar och rabarber tycker jag är helt enastående.

Till pannkakor blandar jag ungefär 50 procent rabarber och således 50 procent jordgubbar – jordgubbarna dominerar lätt men sylten får en skön, lite bitter mersmak av rabarberna. Jag gjorde också en marmelad bestående av ungefär 80 procent rabarber och resten jordgubbar att avnjutas till en bit god ost. Själv älskar jag denna marmelad tillsammans med get- eller fårost.

Jag gjorde också en experimentburk där jag blandade torkade fikon och rabarber och det blev också gott, kanske bäst till ost. Jag lade fikonen i blöt några timmar och sedan finhackade jag dem och tog bort stjälkarna.

När det gäller rabarberna behöver man inte skala dem om de är tunna och späda men har de hunnit växa till sig lite då flår jag gärna av det yttersta lagret. Sedan är det bara att hacka dem i lagom bitar – fem-sex centimeter eller så, slänga ner dem i en kastrull tillsammans med jordgubbarna (jag tog mina direkt från frysen) och när de börjar smälta sönder då öser jag i bärsocker. Till sylt ett kilo bär/frukt och ett kilo socker. Marmelad tarvar mer socker. Och så ett uppkok. Det kan inte bli enklare.

Burkar är det egentligen inte heller så kinkigt med har jag märkt genom åren. Jag tappar upp en vask med så hett vatten som möjligt, lägger i burkarna (och locken!) en halvtimme och så får det vara bra med det. Inget diskmedel. Dock har jag lärt mig att det är viktigt att fylla på burkarna ända upp till kanten innan man sätter på locket.

Och så ska det förstås vara etiketter på burkarna – jag har en god vän som brukar både skriva och teckna för hand på varje etikett – själv kör jag med färdiga etiketter som får en enkel innehållsförteckning och ett datum.

Den sista burken, som sällan blir helt fylld, lämnar jag till omedelbar konsumtion, i kväll blir det pannkakor med lite vaniljglass och jordgubbs- och rabarbesylt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons