Nyheter

Norge och Finland till final

Det blev glädjeafton för Norden i den första semifinalen i schlager-EM. Både Norge och Finland tog sig vidare till finalen. För tävlingens mest omtalade bidrag - den irländska kalkonen, blev det dock respass.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2008
Foto: 

15 av 24 bidrag är nu klara till lördagens final i schlager-EM.

En del finalister var förhandstippade - att Dila Bilam från Ryssland, Kalomira från Grekland och Sirusho från Armenien skulle gå vidare tvekade få på, men att bidragen från Polen och Azerbajdzjan skulle klara kvalet var mer oväntat. I den första semifinalen deltog två av de nordiska länderna, och det blev jackpot för såväl norska Maria som de finska hårdrockarna Teräsbetoni - de blev båda finalklara.

Årets mest omtalade tävlingsbidrag, den irländska kalkonen Dustin the Turkey med "Ireland douze pointe", misslyckades med att ta sig till final - säkert till många schlagerpuritaners glädje eftersom syftet med låten var att driva med tävlingen, om än med viss kärlek. Själva sändningen bjöd inte på särskilt mycket underhållning förutom de i vissa fall skrattretande tävlingsbidragen. Programledarna Jovana Jankovic and Zeljko Joksimovic gjorde en stabil men stel insats, och jobbade utifrån ett manus helt befriat från fungerande skämt.

Programmet inleddes av en kör- och dansuppvisning i de serbiska vit-blå-röda färgerna, och i slutet deltog en symfoniorkester som tillsammans med två vokalister sjöng en smäktande ballad. Scenen gästades också av den serbiske världstrean i tennis Novak Djokovic, som bjöd på en kort sångsnutt i samband med att omröstningen sattes igång, en omröstning som de länder som tävlar i semifinalen på torsdag kväll inte fick delta i.

Daniel Åberg/TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.