Nyheter

Njutbar tillställning

Året är 1984 och Kirsi Ruotsalainen som bor i Göteborg tar sig namnet Kid Svensk för att slippa sitt finska ursprung och bli retad för sin mamma som bara talar finska.
Nyheter • Publicerad 22 april 2008
Kid Svensk, en njutbar tillställning. Bild: Scanpix
Kid Svensk, en njutbar tillställning. Bild: ScanpixFoto: 

Medan dottern rotat sig i Sverige längtar modern hem till Finland och planerar därför att semestern som hon tvingar med dottern på också ska innebära hemflytten. Men filmen handlar om så mycket mer, Kid, lysande spelad av Mia Saarinen, är i brytningstiden mellan att vara barn och vuxen och hennes relation med mammans väninnas son är fint skildrad, även scenerna när de upptäcker sin begynnade sexualitet.

Tiden i Finland blir både bättre och sämre än vad Kid trott men som åskådare har man aldrig tråkigt. Fotot, handlingen, musiken, och överlag bra skådespeleri gör det hela till en mycket njutbar tillställning. Lagom absurt stundtals och filmen lyckas ge en hel del värme åt karaktärerna trots att deras agerande ibland är allt annat än smart. Enda invändningen är att det går lite snabbt mot slutet, handlingen knyts ihop så det visslar om det och alla blir lyckliga.

Finskhatande Kid lär sig till och med att tycka om våra grannar i Öster. Men tittarna ska nog ha kommit in i puberteten för annars kan det bli lite pinsamt hemma i tv-soffan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.