Annons
Nyheter

Nisse Hellberg i bokform

2005 lades Wilmer X på obestämd tid i malpåsen. Men inte frontmannen Nisse Hellbergs drivkraft. Samtliga soloplattor sedan dess har sålt guld och nu kommer boken om Nisse Hellberg – författad av Kristianstadsbladets Anders Mårtensson.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2011
Foto: 
Den svenska rock'n'rollens förgrundsgestalt Nisse Hellberg, blir bok.
Den svenska rock'n'rollens förgrundsgestalt Nisse Hellberg, blir bok.Foto: 
Anders Mårtensson, författare och journalist på Kristianstadsbladet, skriver boken om den svenska rock'n'rollmusikens förvaltare.
Anders Mårtensson, författare och journalist på Kristianstadsbladet, skriver boken om den svenska rock'n'rollmusikens förvaltare.Foto: 
Wilmer X finns fortfarande, även om bandet förutom återsamlingen vid Citytunnelinvigningen i Malmö i vintras, inte har gjrot något ihop sedan 2005.
Wilmer X finns fortfarande, även om bandet förutom återsamlingen vid Citytunnelinvigningen i Malmö i vintras, inte har gjrot något ihop sedan 2005.Foto: 

– Det som kanske förvånade mig mest var att det här projektet blir av. Att han faktiskt ställde upp, säger musikjournalisten Anders Mårtensson.

Skribenten som tidigare skrivit en svensk och en amerikansk version av "Local Heroes – Asbury Park", om klubbscenen som fostrade den amerikanske rockern Bruce Springsteen, och sedan medverkade i den svenska antologi om densamme som kom ut sommaren 2008, fick en förfrågan från det aktuella förlaget Reverb om ett fortsatt samarbete.

Annons

Och där kom Malmömusikern tidigt upp i diskussionerna.

– Nisse Hellberg och Wilmer X är på många sätt flaggskeppet för den svenska traditionella rock'n'rollen. Det finns många svenska rockartister och rockband, men ingen har stått så stadigt och konsekvent i musikens rötter som Hellberg. Han är unik i svensk rock'n'roll. Samtidigt som hans musik är oerhört konsekvent är den i ständig förändring.

Malmöartisten som varit oerhört sparsam med sitt privatliv och figurering i media överhuvudtaget, öppnade oväntat dörren för förlaget och Mårtensson.

– Precis som med "Asbury Park" ville jag göra en slags journalistisk dokumentation, i det här fallet om människan lika mycket som artisten. Från uppväxten och framåt – vad som har format honom och hans musik. Det finns till exempel en intressant motsättning i den här återhållsamheten och ett grammisbelönat textförfattande som är oerhört personligt och starkt på åsikter.

– Jag har alltid varit förtjust i och imponerad av det Nisse Hellberg har gjort, samtidigt som jag ser honom som ganska missförstådd. Wilmer X och Hellberg får nästan alltid bra recensioner, men det känns inte som att man riktigt har förstått det djup, alla de många bottnar som musiken och texterna vilar på, säger Anders Mårtensson.

Under intervjutillfällena med Nisse Hellberg och människorna runt musikern har Anders Mårtensson själv stött på Hellbergs principfasthet.

– Han är kompromisslös, envis, obändig och målmedveten. Han är väldigt stark i sina övertygelser. Det finns en storhet i det så länge det är motiverat.

Många läsare undrar så klart om du nu sitter inne på svaret huruvida Wilmer X är på väg att släppas ut ur malpåsen eller inte?

– Ingen aning! Och om jag ska vara ärlig så tror jag inte att Nisse Hellberg vet det heller. Även om jag har förstått att alla tyckte det var riktigt roligt att spela ihop igen vid Citytunnelinvigningen.

Boken om Nisse Hellberg släpps i september vid bokmässan i Göteborg.

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons