Annons
Nyheter

New Yorkoperan till Trelleborg

Opera i världsklass direkt från "The Met" i New York, teater från London och Dramaten och konserter med storstjärnor – alltsammans direkt och mitt i nyllet. Äntligen får Grands publik i Trelleborg ta del av digitala direktsändningar i HD-kvalitet och med surroundljud.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

Biografen Grand är nyligen uppgraderad, och redan på lördag 9 oktober är det premiär med direktsändning av "Rhenguldet", första delen av Wagners mastodontopera "Nibelungen-ringen."

Då har biografen förvisso fått en ny satellitmottagare på taket, samt ett ljudsystem som piffats upp till 5:1-surround. Men egentligen inte den "riktiga" digitalutrustning som krävs för att till exempel ta emot Hollywoodrullar digitalt.

Annons

– För det behöver man en så kallad 2K-projektor, säger Mathias Rost på biografdistributören Videvox som driver Grand.

– Men även det ligger nog i pipelinen, fortsätter han. Alla biografer måste digitaliseras förr eller senare.

Under tiden får alltså Trelleborgspubliken "nöja sig" med att se opera live från Metropolitan, som en del av det samarbete som New York-operan knutit med Folkets Hus & Parker. I paketet ingår även vissa teaterföreställningar från National Theatre i London och Dramaten i Stockholm. Enligt Mathias Rost är exempelvis Moliére-komedin "Den Girige" från Stockholm, regisserad av Gösta Ekman och med Johan Rabaeus i titelrollen, aktuell för direktsändning i december.

"Känslan av att det händer 'här och nu' är något vi är övertygade om kommer ett bidra till ett stort intresse för denna typ av kulturarrangemang i Trelleborg", säger man på Videvox.

– Spännande att se hur Trelleborgspubliken tar emot den här möjligheten, säger Mathias Rost. Vi vet ju inte än om publikunderlaget finns.

Under hösten och våren är en lördagskväll i månaden vikt för opera, medan teatersändningar företrädesvis kommer att äga rum på torsdagar. I de fall man inte har redan har föreställningar av exempelvis Trelleborgsrevyn i salongen.

Operakvällarna blir inga vanliga biokvällar. Inte bara för att biljettpriset går upp, till 240 kronor för premiären på lördag. Ta bara en sådan sak som att "Rhenguldet", med Bryn Terfel i rollen som Wotan, är nära tre timmar lång och saknar paus. Paus kommer det dock i regel att bli vid operaföreställningarna, med lättare förtäring och skålar i bubbeldricka. Fast inte i riktig champagne. Något utskänkningstillstånd följer nämligen inte med i paketet.

Är ni inte rädda för bubbelspill i bänkraderna?

– Nej, jag tror nog att den publik som går på opera är tillräckligt kultiverad för att inte spilla, säger Mathias Rost.

Fotnot: "2K-teknik" syftar på en bildupplösning med dryga 2000 X 1000 pixlar.

INTERNAL INTERNAL
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons