Annons
Nyheter

New Order har slutit fred

New Order revolutionerade dansmusiken, men bandet slets sönder av interna bråk och droger. Inför nya albumet "Waiting for the sirens call" har de funnit en slags fredlig samexistens.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2005
Bråken splittrade New Order. Nu är de vänner igen, men umgås inte privat. Från vänster: Phil Cunningham, Stephen Morris och Peter Hook.bild: Fredrik Persson/Pressens Bild
Bråken splittrade New Order. Nu är de vänner igen, men umgås inte privat. Från vänster: Phil Cunningham, Stephen Morris och Peter Hook.bild: Fredrik Persson/Pressens BildFoto: 

Få band har förändrat rockhistorien. New Order är definitivt ett av dem. De slog en bro mellan 80-talets new wave och den framväxande ravekulturen, långt innan The Prodigy ens var ett tankefrö i Liam Howletts huvud.

I dag är New Order lika mycket veteraner i sin genre som Rolling Stones eller Bruce Springsteen. De tilldelades nyligen NME:s pris Godlike Geniuses för lång och trogen tjänst.

Annons

– "Godlike genius"... Vilket jäkla skitsnack. Man skulle nog förvandlas till en ganska otrevlig person om man började tro på allt folk säger om en, fnyser Stephen Morris på snabbvisit i Sverige tillsammans med Peter Hook och nykomlingen Phil Cunningham. Sångaren Bernard Sumner är hemma med magsjuka.

Bandets historia är full av dramatik. Från Joy Division-sångaren Ian Curtis självmord 1980, fram till splittringen 1993. Sammanbrottet var oundvikligt. Gruppens drogmissbruk och oförmåga att hantera pengar blev slutet på "Madchester"-eran, med New Orders legendariska nattklubb Hacienda och skivbolaget Factory i centrum. – Jag skulle kunna skriva en bok om alla problem vi hade, men för att göra en kort resumé – allt förvandlades till skit, säger Stephen och fortsätter:

– Vi borde aldrig ha spelat in "Republic", men folk sa "om ni inte gör den här skivan kommer de att stänga Hacienda och Factory gå i konkurs".

New Order gick in i studion med ett ton av olösta konflikter, och kom ut som fiender. När bandet återförenades 2001 hade medlemmarna inte pratat med varandra på fem år.

– Det var vår manager Rob Gretton, "God bless his soul", som såg till att vi möttes igen. Vi upptäckte att vi var samma personer, bara lite äldre och klokare, och att det fanns ett sug efter att spela igen, berättar Stephen.

Relationerna i gruppen är fortfarande "komplicerade", men Stephen säger att de hittat en bra nivå.

– Nuförtiden umgås vi bara genom musiken. Mer som kollegor än vänner. I dag lever de ett betydligt stillsammare liv än under de drogdränkta kvällarna på Hacienda. Stephen har bildat familj med keyboardisten Gillian Gilbert, som lämnade New Order för att ta hand om parets gemensamma barn.

Den 30 mars släpps nya albumet "Waiting for the sirens call" som blivit en nytändning, med en återgång till bandets 80-talssound.

– Det verkar kanske dumt, men tidigare var vi rädda för att låta för mycket som New Order. Vi försökte vara annorlunda och slängde in en massa gitarrer. Nu bryr vi oss inte längre. Fansen vill dansa och då ska de få göra det.

Hur tror du att New Order kommer att sluta sina dagar?

Annons

– Jag hoppas att det blir med värdighet, men antagligen håller vi på tills de får rulla ut oss på scenen. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

New Order

Medlemmar:Bernard Sumner, Stephen Morris, Peter Hook och Phil Cunningham.

Bakgrund:Bildades som Joy Division 1976 efter en Sex Pistols-konsert. Fortsatte som New Order efter att sångaren Ian Curtis tagit sitt liv 1980. Gruppen fick sitt kommersiella genombrott 1983 med singeln "Blue monday" som enligt myten är den bäst säljande tolvtummaren genom tiderna. Kring 1990 startade flera av medlemmarna sidoprojekt som Electronic, Monaco och The Other Two. Det definitiva uppbrottet kom efter "Republic"-turnén 1993.

Album:"Movement" (1981), "Power, corruption and lies" (1983), "Low-life" (1985), "Brotherhood" (1986), "Technique" (1989), "Republic" (1993), "Get ready" (2001).

På film:Michael Winterbottoms "24 hour party people".

Kuriosa:Johan "Stakka Bo" Renck har gjort videon till första singeln "Krafty". Under inspelningen anlitades också Cardigans-producenten Tore Johansson. Resultatet blev "Sugarcane", en låt som kommer på nästa platta.

Aktuell:Med singeln "Krafty" som släpps den 7 mars och albumet "Waiting for the sirens call" den 30 mars.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons