Annons
Nyheter

Nej, kniven låg inte i fickan

Nyheter • Publicerad 12 maj 2009
Nej, kniven låg inte i fickan
Nej, kniven låg inte i fickanFoto: 

Min gode vän Andy, som bor i Thailand, är stött. Han tycker att jag beskriver honom som en, jag citerar; "en jubelidiot" som försöker gå genom säkerhetskontrollen med en kniv i fickan – eller "i lomman" som han säger på sin stockholms-skånska.

Saken är den att Andy är en riktig globetrotter som i sitt tidigare yrke som pressfotograf åkt jorden runt flera gånger. Han har räknat ut att han hittills tillbringat över tre månader i luften sammantaget och checkat in kanske tusen gånger de senaste 30 åren. En sådan man går INTE genom säkerhetskontrollen med en kniv i fickan. Jag har helt enkelt förolämpat honom svårt och om jag inte gör denna rättelse lovar han att använda kniven på mig då jag kommer ner och hälsar på honom i en inte allt för avlägsen framtid.

Annons

Fakta i saken är att han redan flera dagar innan avfärden slängde ner kniven i handbagaget för att inte missa att ta med den. Sedan kom det andra saker i väskan och kniven låg där och gömde sig och ruvade längst ner, bortglömd och osynlig. Först i säkerhetskontrollens röntgenapparat uppdagades dess närvaro.

Det är förstås inte lika klantigt att glömma bort en kniv i väskan som att ha den i fickan, det kan man ju knappast vara okunnig om. Och med sin välkända tankspriddhet förvånar det ingen att Andy glömde bort den i väskan. Själv gick jag, lika tankspridd, till säkerhetskontrollen med en flaska vatten i näven för bara några månad sedan. Jag tänkte helt enkelt på att jag hade den i handen.

Så, nu vågar jag visa mig i Thailand igen. På tal om globetrotters så har vi en på tidningen som heter Fredrik Sörensson (ni läser väl hans reseblogg i vår reportagetidning på lördagarna?) och i vintras gjorde han en ordentlig rundresa i Sydamerika. Men redan i Paris försvann hans bagage och sedan låg väskan ett steg efter under hela resan tills Fredrik gav upp och bad dem bara skicka hem den till Sverige.

Men som erfaren resenär hade han förstås backning så att han kunde handla det han behövde under resan. Man måste alltid mer eller mindre räkna med att bagaget kan försvinna. ska man bara till ett ställe brukar det lösa sig men reser man runt då blir det ofta som för Fredrik. Ha alltid reservkläder i handbagaget och lite extra reservpengar om oturen skulle vara framme.

Har ni någon kul bagagehistoria ni upplevt (de är alltid kul i efterhand, inte när det händer...) så maila mig och berätta så att alla kan få del av händelsen. Och vi ska aldrig glömma att vi alla någon gång är klantiga när vi reser.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons