Annons
Nyheter

Negativa ord som blir positiva

Nyheter • Publicerad 15 februari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag satt och funderade över det där ordet "nörd" som jag använde härom dagen. Vad är egentligen en nörd?

Ett annat relativt nytt, inlånat ord som beskriver en människotyp är "bitch". Men det ordet används bara om kvinnor. För män finns gott om alternativ som streber, alfahanne, ufo och så vidare.

Annons

I sin grundmening är väl inte bitch särskilt positivt – det betecknar en kvinna som är uppkäftig, dominant, tuff, påstridig, självständig och med en luttrad syn på omvärlden.

En del av de här adjektiven hade varit negativa om de beskrivit en man men när det gäller kvinnor är det annorlunda. Numera är benämningen bitch något positivt som talar om att här har vi att göra med en kvinna som inte tar skit av någon.

Men nörd då? Är det negativt eller positivt att bli kallad för en nörd? Det är lite som med bitch, värdeladdningen i ordet förändrar sig hela tiden.

Ordet "nörd" slog igenom på allvar när datorvärlden exploderade. Det blev beteckningen på den unge mannen (sällan kvinnor) som lever hela sitt liv framför en datorskärm, låter håret och skägget växa, bär skitiga och slafsiga kläder, äter bara snabbmat och dricker litervis med cola.

En sådan livsstil signalerar hundraprocentig koncentration och hängivenhet till arbetet.

Efter ett tag måste datanörden skaffa tjocka glasögon på grund av det eviga stirrandet in i skärmen, det växer fram svarta ringar runt ögonen i det vaxbleka ansiktet som aldrig ser solen och armarnas och benens muskulatur förtvinar varvid personen får en krum kroppshållning.

Datanörden vet ingenting om världen utanför sitt arbetsrum och har därför ofta en frågande och förvirrad uppsyn när han kommer ut i ljuset – ungefär som en mullvad som förirrar sig upp till jordytan.

Men samtidigt som detta låter som en riktig tönt så har de något som få av oss andra har, nämligen en avancerad kunskap om datorernas värld som gör att de tjänar massor av pengar och når stora framgångar inom näringslivet.

Numera ligger det något beundrande i beteckningen datanörd.

Och man kan förstås vara en nörd inom andra områden också. Alla som hänger sig ohämmat åt ett intresse eller arbete ligger nära till hands.

Annons

Till exempel de som samlar på trädgårdstomtar…

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

Robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons