Nyheter

När såg du en trollkarl dra en kanin ur en hatt senast?

Det började med en kvinna som hade ovanan att stoppa upp döda kaninungar på ett ställe där inga döda kaninungar bör vara. Under läkaruppsikt klämde hon sedan ut dem igen. Mary Toft fick hela den engelska läkarkåren med sig, dem såg det ju med egna ögon! Fenomenet "Kaninföderskan" blev 1726 årets stora nyhet. Efter att ha fött 17 stycken små husdjur avslöjades bluffen. Mary lurades på riktigt. Det var inte trolleri.
Nyheter • Publicerad 18 april 2008

En trollkarl inspirerades av den dagsaktuella nyheten. I sin show skojade han till det genom att trolla fram en Kanin ur sin Hatt. Publiken jublade! Det var purfärsk komik! Det var trolleri.

Poängen lever kvar som en symbol för magin, trots att sammanhanget fallit bort. Lite synd; för vilket sammanhang! Det är inte vilken "klappa publiken medhårs" historia som helst. Till havregrynsgröt och morgonkaffe passar den inte alls. Men det är okey, det behöver klia lite för att det skall vara intressant. Annars har vi det ju skoj nästan jämt.

En idé kan födas på många sätt. Att fiska ur nyhetsflödet är bara ett exempel. Inspiration finns överallt. Men ett färdigt trick dignar inte från äppelträden i Kivik! Icke! Bakom ett magiskt nummer ligger många arbetstimmar, svett och tårar, långa telefonsamtal till folk med specialkompetens inom pyttesmå områden och på tok för mycket kaffe. Men där finns glädje också. Och en längtan om att få saga att gro i verkligheten.

Vill du se mig förverkliga ditt omöjliga förslag?

Vilken är i så fall din idé? Det kan vara en tanke om vad en magiker egentligen borde kunna. Något knäppt som nyss hände dig. Ett barndomsminne av en trollkonstnär som du minns bara lite grand. En dröm. Eller något mer skruvat; vill du se mig dra hatten ur Kaninen, eller trolla fram en hörapparat bakom myntet? Det kan vara hur grandiost som helst eller banalt. Vill du att jag skall trolla bort din svärmor måste du vara beredd att övertala henne till flera timmar repetitionstid. Det blir din konflikt att ta. Skriv till mig och beskriv din idé. Mitt jobb blir att välja en idé som jag tror kan bli ett bra nummer, skapa detta och till slut framföra det LIVE - med siktet inställt på att det blir fantastiskt! Jag kommer att hålla dig regelbundet uppdaterad fram tills vi går i mål.

Passa på att vara omöjlig! Dela med dig! Ta i! Jag är öppen för vad som helst. Men glöm att jag återskapar originalversionen av Kaninen ur Hatten.

Malin Nilsson, trollkonstnär
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.