Annons
Nyheter

När en flicka talar skånska

Nyheter • Publicerad 20 juni 2007
När en flicka talar skånska
När en flicka talar skånskaFoto: 

Jag brukar inte bry mig om åsiktsfantomerna från huvudstaden, som publicerar sig i kvällstidningarna, men ibland hajar man till och läser. Det är inte så att jag ogillar åsikter, jag skulle önska att vi vore mer öppna och framåt när det gäller att ha åsikter om saker och ting. Att vi inte var så rädda för att ramla ur ramen och rent av vågade ha en åsikt som inte är socialt- och politiskt korrekt. Men åsikterna från personerna i kvällspressen har för det mesta sitt utgångsperspektiv från värderingar som är förhärskande i Stockholm men sällan utanför tullarna. Det är helt enkelt ointressant för en lantis och skåning som jag.

Denna gång läste jag dock med både förundran och ett bubblande skratt i bakhuvudet. En skribent påstod tvärsäkert att den skånska dialekten är den sexigaste av alla svenska dialekter. Men naturligtvis fanns det ett stockholmskt mediaperspektiv på saken – Carolina Gynning. Denna unga, fagra dam har sina rötter i Skåne och sitter gärna i teve och koketterar med sin dialekt. Någon i storstaden tyckte det var hemskt fult men då ryckte andra ut till hennes försvar och därmed är det fastslagit en gång för alla att skånskan är den sexigaste dialekten av alla.

Annons

Men vad är det för skånska som Carolina Gynning pratar? Ja, inte är det trelleborgska, inte ystadsdialekt och definitivt inte malmöitiska eller kristianstadsvarianten. Nej, det är en slags blandning av ädelskånska och rikssvenska, läs stockholmska. Carolina är född och uppvuxen nere på Falsterbonäset och i Malmö och det är väl näsetdialekten som slår igenom mest. Alltså rikssvenska med lite skånskt skorr.

Av detta förstår vi att mannen som skrev i kvällstidningen inte alls vet något om dialekter i allmänhet och särskilt inte om alla de olika skånska varianterna. Carolina Gynnings skånska låter ofta som när en rikssvensk skådespelare ska prata skånska. Eller som när en göteborgare som Sven Wollter pratar småländska i Raskens. Det blir lite komiskt. Men sexigt...?

Jag tror att det är kombinationen Carolina och skånskan, med betoning på Carolina, som är sexigt. Bara rösten räcker inte. Men i sak har faktiskt skribenten rätt – och det har vi vetat lika länge som vi har kunnat lyssna till Mikael Saxells underbara När en flicka talar skånska...

Jag tror jag ska maila upp den låten till stockholmaren. Han bör ju få veta.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons