Nyheter

Nakenbild ställs ut på museum

Trelleborgsfotografen Peter Löfqvist har låtit sig avporträtteras endast iförd basgitarr och keps.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2012
Peter Löfqvist och tre viktiga ting: kepsen, basen och sladdarna.
Peter Löfqvist och tre viktiga ting: kepsen, basen och sladdarna.Foto: 

Har du börjat posera naken?

– Ha ha, nej det har jag inte! En Göteborgsfotograf som heter Cornelia Schmidt, som jag egentligen bara känner via sociala medier, frågade om jag ville ställa upp för ett bokprojekt, ”Just People”, som hon håller på med. Hon fotograferar hundra personer med olika personligheter och livsstil. Man får ha tre saker med sig som man själv väljer att representera sin person. Och bara det. Jag sa först blankt nej, för jag är obekväm på den sidan av kameran över lag, och i den här situationen var det ju än värre! Sedan när jag fick smälta det lite kändes det som en bra erfarenhet. Jag står ju själv bakom kameran och säger till andra att ”detta är inget farligt.”

Och nu ska bilden ställas ut?

– Ja, på Ystads konstmuseum i december. Och det känns rätt okej. Roligt att de tog ut just den av alla Cornelias bilder.

Vad lärde du dig om nakenfotografering?

– Inte mycket. Mer om känslan av att vara utsatt. Att det inte är så himla lätt att se naturlig ut när man inte känner sig naturlig. Jag kanske är mer försiktig med att bagatellisera andras våndor framför kameran numera.

Har du någon egen utställning på gång?

– Nej, just nu har jag fullt med studiojobb. Till våren blir det möjligen något litet hos mig på Studio Blå. Då hade jag tänkt visa mina mer konstnärliga bilder.

Fotnot: ”First Swedish small print exhibition” arrangeras av föreningen SIPS på Ystad konstmuseum, vernissage 9/12.

Madeleine Gripsten
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.