Annons
Nyheter

Mystiken ligger tät över "Lost"

Dramaserien "Lost" kom från ingenstans och slog USA med häpnad i slutet av september, och nominerades nyligen till en Golden Globe. I februari börjar den sändas på TV4.
Nyheter • Publicerad 21 december 2004

Läkaren Jack vaknar blodig och liggandes på rygg i en söderhavsdjungel. Han tar sig ut till en till synes idyllisk paradisstrand. Så vänder han blicken åt vänster, och ser den kraschade jumbojeten.

Döda, skadade och chockade människor överallt, en vrålande jetmotor där strax en irrande överlevare sugs in vilket orsakar en förödande explosion. Välkommen till "Lost", en av senare års starkast beroendeframkallande tv-serier. När kaoset lagt sig finns 48 överlevande på stranden. De sätter sig och väntar, för de ska ju snart bli räddade. Eller? Timmar blir dagar. Ingen kommer. Samtidigt ruvar något mystiskt och väldigt stort i djungeln, som inte låter de chockade passagerarna komma till ro. Som om inte det vore nog dyker en isbjörn snart upp. Som tittare kan man inte mer än instämma i rollfiguren Charlies desperata fråga:

Annons

– Var ÄR vi?

Att kritikerna skulle gilla "Lost" var inte så oväntat, manuset är smart, tempot lika högt som i "24" och skådespelarinsatserna goda. Men att serien skulle bli en av USA:s mest sedda program i höst var mer oväntat. Visserligen har den ett "Expedition Robinson"- och "Flugornas herre"-tema som bevisligen fungerar på tv, men samtidigt kvalar programmet in tillsammans med "Twin Peaks" och "Arkiv X" i toppen på mystiska-serier-som-blivit-tittarsuccéer-listan. Hemligheterna i "Lost" är många. I USA har halva första säsongen sänts, och gåtornas lösning känns fortfarande fjärran. På olika debattforum på internet frodas teorierna om vad som hänt det strandsatta gänget. Seriens skapare JJ Abrams (som tidigare gjort "Alias") är själv inte helt klar över vart serien är på väg:

– Jag kan säga så här – om vi kan få till det slut som vi har diskuterat, då blir det helt enastående coolt, säger han i en intervju med Entertainment Weekly. (TT Spektra)

Daniel Åberg

STOCKHOLM
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons