Annons
Nyheter

Mysteriet fortsätter i "Lost"

Nu visar TV4 de avslutande avsnitten från den första säsongen av "Lost". Den mystiska serien om en samling överlevande efter en flygkrasch på en tropisk ö har blivit en av kanalens största succéer genom tiderna.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2005

– "Lost" väcker tanken hos tittarna. Det går inte att räkna ut vad som ska hända veckan därpå, säger huvudrollsinnehavaren Matthew Fox.

Dagen då delar ur "Lost"-gänget befinner sig i London för att göra intervjuer för europeisk press kantas av tragik. En timme innan TT Spektra blir uppringt för de avtalade intervjuerna exploderar den första av fyra bomber i stadens kollektivtrafik.

Annons

– Det känns väldigt skrämmande, vi får mer information hela tiden men än så länge vet vi inte så mycket, säger Matthew Fox, som gör huvudrollen som läkaren Jack, från ett hotell i centrala delar av staden.

Det måste kännas konstigt att ge intervjuer samtidigt?

– Ja, men jobbet måste göras. Vi kör.

Okej. Vad ligger bakom "Losts" stora framgångar tror du?

– Först och främst är den väldigt proffsigt gjord från början till slut. Sedan så är "Lost" originell. De senaste fem-tio åren har det mest gjorts kriminal- och advokatserier inom drama. Även om en del är otroligt välgjort, så skapas det till sist en formel, man kan räkna ut hur det ska gå. I "Lost" går det inte, det är en historia som aldrig berättats förut. När ett avsnitt är slut, så börjar man genast fundera på vad som ska hända nästa vecka. I en tid när dokusåpastjärnor fullständigt dominerat kvällstidningarnas spaltutrymme, har "Lost" för första gången på länge ansetts ha potential nog att sälja lösnummer. Såväl skådespelare som serien själv har skapat braskande rubriker och även löpsedlar i den svenska pressen.

26-åriga kanadensiskan Evangeline Lilly, som kom från ingenstans och tog tittarna med storm som den mystiska Kate med ett mörkt förflutet, chockades av seriens genomslag.

– Ingen kunde ha förutsett det här, men jag var nog extra naiv. Jag hade inte ens en tv, gick sällan på bio och läste knappt några tidningar. Jag hade ingen aning om vad som väntade. Jag har aldrig haft så roligt som under det senaste året, jag går fortfarande med hakan nere vid knäna känns det som, säger hon och skrattar.

"Lost" har, tillsammans med "Arkiv X", blivit TV4:s största utländska succé genom tiderna. I USA har serien setts av uppåt 20 miljoner tittare per vecka, den har chans att vinna tolv Emmypriser i september och har tillsammans med "Desperate housewives" lett till att kanalen ABC, som länge varit nere för räkning, fått ett uppsving som förvånat hela tv-branschen.

Effekten har inte låtit vänta på sig. I höst har ett flertal dramer där mystik och övernaturliga inslag medfinns premiär i amerikanska kanaler.

"Lost" kan beskrivas som ett stort pussel. Under seriens gång har vi fått se att de strandsattas förflutna sitter ihop på olika sätt. De bär även alla på hemligheter, något också den gåtfulla ön gör i form av bland annat en fransk kvinna, ett monster som aldrig synts i bild och en lucka i marken som inte verkar gå att öppna.

Annons

I seriens början dök också en isbjörn upp, och inom kort hittar karaktärerna Locke och Boone ännu ett kraschat flygplan, en upptäckt som får ödesdigra konsekvenser.

Kommer serien att ta slut när pusslet är ihoplagt?

– Ja, det tror jag. Jag tror inte att den kan fortsätta efter det. Men än finns det ju många bitar kvar att sätta ihop. En del av mysterierna kommer att få sina svar redan i slutet av första säsongen, men kanske inte så många, säger Evangeline Lilly.

Hur länge "Lost" kan fortsätta är ännu, liksom så mycket annat i serien, höljt i dunkel. Men Matthew Fox tror på ett långt liv.

– Absolut. Se det så här – jag gjorde serien "Ensamma hemma" i sex år, 144 avsnitt, en serie som handlade om fem personer i ett hus i San Francisco. "Lost" består av närmare 50 personer på en stor tropisk ö. Det finns potential att hålla på väldigt, väldigt länge.

"Lost" börjar sändas i TV4 igen på onsdag, den 24 augusti. (TT Spektra)

Daniel Åberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons