Annons
Nyheter

Mycket känslor på Kristoffers debut

Poppianisten Kristoffer Jonzon har döpt sitt debutalbum till Ego, men han skrattar hellre än har attityd. "Jag gillar att vara kaxig men det är ju bara en rolig grej", säger han.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2007
Kristoffer Jonzon är inte så egocentrisk som låttiteln påstår.bild: Henrik Montgomery/Scanpix
Kristoffer Jonzon är inte så egocentrisk som låttiteln påstår.bild: Henrik Montgomery/ScanpixFoto: 

I veckan släpps Kristoffer Jonzons debutskiva Ego. Ett album fyllt med poppiga pianolåtar som mest handlar om kärlek och som är långt ifrån självupptagna.

– Många blir sura av artister som är egotrippade och kaxiga men jag gillar det. Det är ett enkelt sätt att provocera och samtidigt få uppmärksamhet, säger Kristoffer Jonzon som tycker att jantelagen är trist.

Annons

– Jag har ett gott självförtroende och tycker att jag är bra på det jag gör, kaxigheten är ju bara en rolig grej. Det finns för många tråkiga, ödmjuka artister som är "nöjda". Jag är kaxig men kan vara trevlig ändå. För två år sedan flyttade Kristoffer Jonzon från Malmö till Stockholm. Ett naturligt val då det är här den svenska musikbranschen är mest representerad. Den musikaliska karriären hade nått sin höjdpunkt i Malmö, där han mest var känd som pianist, trummis och sångare i bandet Pendletones.

– I Malmö träffar man andra band och musiker hela tiden, alla känner varandra och går på samma fester, säger Kristoffer Jonzon.

– Stockholm är roligare, det händer mer med karriären.

Den gamle vännen Mikael Wiehe sjunger med på albumets duett som heter Vi. Kristoffer Jonzons mening var att Vi skulle handla om nostalgi.

– Den som lyssnar tror kanske att det finns politiska undertoner bara för att det är Wiehe som sjunger, allting Wiehe gör handlar ju om politik, säger han om duetten.

Själv är Kristoffer Jonzon ointresserad av politik i musiken och säger att det är upp till lyssnaren att avgöra vad de tycker att låten handlar om. Han tycker att pop ska handla om kärlek och känslor. Den självbiografiska låten Min far beskriver Kristoffer Jonzon som "rakt på". Han blev själv pappa förra året och började fundera på vilken sorts förälder han kommer att bli.

– Om man haft en pappa som skitit i en... så går det oftast i arv. Jag får kämpa emot för att inte bli sådan själv.

Kristoffer Jonzon tycker att han är unik, "inte bara ännu en popkille med gitarr", även om gitarren är ett enklare instrument att slänga bakom axeln när man turnerar. Han beskriver sina egna låtar som schlagerpop, eller som han säger; "jag ligger på rätt sida av schlagerpopen". Han skulle inte ha något emot att ställa upp i Melodifestivalen.

– Om inte annat för att göra den bättre, skrattar Kristoffer Jonzon. (TT Spektra)

Maria Sjöberg

Annons

Kristofer Jonzon

Kristoffer Jonzons debutalbum Ego släpptes i går, releasefesten hölls på Vinylbaren i Malmö.

I vår kan du antingen se Kristoffer Jonzon som förband till Veronica Maggio (6/4 på KB i Malmö) eller tillsammans med Bob Hansson på deras Krogshow Liksom: 10-11/3 på Månteatern (Lund), 23/3 på Tivoli (Helsingborg) och 24/3 på Scala (Båstad).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons