Nyheter

Musikelever tolkar Beatles orkesterverk

Beatlesklassiker som Yesterday och Eleanor Rigbyska på lördag få en mäktig klangbotten, av ett 50-tal elever från Musik- och dansskolan i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2006
Coverbandet Liverpool backas i Beatles senare verk av musikelever från Trelleborg. Så här såg det ut inär Liverpool gjorde samma sak i Ystads Österporthallen i fjor. Bild: Sprisse Nilsson
Coverbandet Liverpool backas i Beatles senare verk av musikelever från Trelleborg. Så här såg det ut inär Liverpool gjorde samma sak i Ystads Österporthallen i fjor. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Det gör de i Parken, Trelleborg klockan 16, med hjälp av Symfoniorkestern Trelleborg och Beatlesrevivalisterna Liverpool, med den Lennonlike Olle Nilsson från Sikta mot stjärnorna. Inte bara elever från Trelleborg medverkar, utan även talanger från Svedala och Trelleborgs vänort Holbæk.

Evenemanget genomförs med hjälp av det kulturpris på 25 000 kronor Symfoniorkestern tilldelades av Trelleborgs Allehanda i våras. För Symfoniorkestern är det en chans att visa nya sidor och kanske locka ungdomar inte bara som publik utan även som nya medlemmar.

Liverpool har gjort den här sortens konserter landet runt i drygt tio år. I fjor besökte de Ystad. Första gången samarbetade de med Norrköpings symfoniorkester, med Anders Eljas som dirigent.

– Jag minns att vi var fundersamma över vad de tycker, som spelar Mozart och Beethoven i vanliga fall. Så kommer vi med Beatles, berättar Liverpools Olle Nilsson.

– Men efteråt kom det fram en äldre farbror som spelade fiol och sa "tänk att jag får sitta mitt i A day in the life, vilken upplevelse!"

Även yngre människor som inte växte upp med Beatles kan få en stark upplevelse av att spela deras orkesterverk, bedyrar Olle. Det är en chans han själv hade varit glad för, om han varit musikelev i dag:

– Det blir en förankring till den musik man själv lyssnar på, säger han. Beatles musik är fortfarande modern. Och många band som spelar i dag med den klassiska sättningen två gitarrer, bas och trummor låter väldigt likt.

Enligt Olle Nilssons erfarenhet brukar eleverna gå in stenhårt för uppgiften:

– De brukar vara duktiga, och de vill göra sitt bästa. Och låter det inte 100 procent rent alltid så gör inte det något, för glädjen finns där.

Spelglädjen och den ungdomliga glöd man manar fram vid sådana här möten är också det som ger bandet Liverpool deras kickar. I synnerhet i de låtar som verkligen lyfter med en orkester.

– Väldigt bra blir Paul McCartneys vackra låtar, som The long and winding road och Yesterday, liksom John Lennons lite mer udda stycken som I am the walrus och Strawberry fields, tycker Olle Nilsson.

På fredag övar Liverpool med ungdomarna. Antagligen får Olle Nilsson även då förklara vad han brukar få säga till orkestrar: det gäller att vara lite "på".

– Man ska ligga på, förklarar han. Ett klassiskt stycke utan trummor kan man spela rätt elastiskt, i tempot till exempel. Men här finns ett tempo, och man måste vara med. Att se till att inte exempelvis staccatostråkarna i Eleanor Rigby segar, det är nog det svåraste momentet.

Dirigent vid konserten i Trelleborg blir Michael Nordberg, och konferencier Beatleskännaren Staffan Olander.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.