Musikdoktor vill ge elever vingar
Nisse Landgren kommer precis från föräldrahemmet i Degerfors, där han stolt kunnat plocka fram den färska doktorshatten från Karlstads universitet.
- Pappa sa att han var stolt över mig, berättar Nisse, själv minst lika stolt.
- Han fyller 92 i sommar, fortsätter Nisse, som just fått veta av sin lika musikbitne far att denne nu lagt trumpeten på hyllan - eller rättare sagt under sängen.
- Han ska inte spela mer, säger han. Jag tror inte på honom, men han får givetvis bestämma själv!
Värmland är Nisse Landgrens barndomstrakter. Han kommer från Degerfors, och pluggade på 70-talet vid Musikhögskolan i Ingesund (som sedan tio år tillbaks är en del av Karlstads universitet).
Sedan gav sig Nisse ut i stora vida världen, och man skulle nästan kunna säga att resten är historia. Abba, The Crusaders, Wyclef Jean och hundra andra välrenommerade musiker har njutit av Värmlandssonens sång och trombonspel. Liksom givetvis egna bandet Funk Unit.
Det är inte första gången Nisse Landgren får hedersbetyg. Han är även professor i jazztrombon vid Musikhögskolan i Hamburg. Och konstnärlig chef för jazzfestivalen i Berlin, liksom för Bohuslän Big band.
Numera bor han dock inte i Hamburg längre, utan delar sin tid mellan Skillinge och "olika hotellrum världen över".
- Det blir mycket bilande och båtande, säger Nisse och räknar snabbt ihop till ungefär 250 repdagar och konserter i fjor.
Doktorshatten innebär inga förpliktelser - utöver en och annan workshop och konsert med musikhögskolans storband i Arvika. Men ära, det ingår.
- Det är en jättestor ära, har jag förstått, när ett universitet utnämner en av sina egna studenter till hedersdoktor. Universitetets dekan sa i sitt tal att det är det finaste man kan bli vid ett universitet!
Motiveringen för utnämnandet lyfter inte bara fram Nisses rötter i värmländsk musiktradition, utan också hur väl han representerar "Ingesunds förmåga att i sin musiklärarutbildning ge plats för musikanten."
Att lyfta fram "musikanten" i varje elev är något Nisse ägnat allt mer tid åt, sedan Hamburgprofessuren.
- Det är jätteroligt att, på mitt sätt, försöka entusiasmera ungdomar att inte bara fortsätta spela utan också bli bättre och skaffa verktyg inför konkurrensen i en ganska hård värld. Det räcker inte att kunna spela bra. Det behövs något mer, säger Nisse.
- Målet är att eleverna själva ska förstå att de har en personlighet. Att lära folk att flyga, eller ge dem verktygen för att de ska kunna göra det.
Ovanpå doktorsäran så har Nisse Landgren precis förärats Harry Arnold-stipendiet på 10 000 kronor. Vilket ska resultera i en konsert i Malmös Pildammsparken 4 augusti, för närvarande nästa Skånespelning på agendan. Kvällen efter, den 5 augusti, blir det även ett framträdande på hemmaplan, i Brantevik.
Vad ska du göra med din nya fina hatt?
- Vet inte riktigt, bekänner Nisse Landgren.
- Nu ligger den här i en fin låda. Finns det tillfälle där jag kan bära den, så kommer jag att göra det, för jag är jättestolt. Och min fru säger att jag ser bra ut i den, så...