Annons
Nyheter

Musik och konst över sundet

Låt vara att den klassiska konsert-festivalen framför allt håller till på institutionerna runt Öresund, i Helsingborg, Lund, Malmö och Köpenhamn. Men det hela styrs från Kristianstad. Musik i Syd är en av två huvudarrangörer för det tio-årsjubilerande Music & Art Around.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010
Athelas Sinfonietta från Köpenhamn gästspelar på Kristianstads konserthus under Music & Art Around.
Athelas Sinfonietta från Köpenhamn gästspelar på Kristianstads konserthus under Music & Art Around.Foto: 
Foto: 
Klarinettisten Martin Fröst uruppför Boaltsonen Rolf Martinssons klarinettkonsert tillsammans med Malmö Symfoniorkester.
Klarinettisten Martin Fröst uruppför Boaltsonen Rolf Martinssons klarinettkonsert tillsammans med Malmö Symfoniorkester.Foto: 
Martin Martinsson.
Martin Martinsson.Foto: 
Trio con Brio Copenhagen
Trio con Brio CopenhagenFoto: 

Martin Martinsson, vd på det regionala musikhuset med huvudkontor på konserthuset i Kristianstad, har bråda dagar. Inte så mycket som hans medarbetare, påpekar han, som ska styra upp att rätt symfoniorkestrar hamnar på rätt sida sundet och internationell gästspel tas om hand på bästa sätt.

Men just nu knackar regionens största medie-bolag, både svenska och danska, på konserthusets port och vill höra "chefdirigentens" funderingar kring det stundande tioårsjubileet.

Annons

– Det är kul att det blir ett sådant genomslag, säger Martin Martinsson.

För det har hänt mycket under de tio åren som festivalen för klassisk musik i Öresundsregionen har arrangerats.

– Vi har blivit mer och mer av en gemensam kulturregion. Medborgarna har upptäckt varandra och varandras institutioner. Fler skåningar åker över till Danmark för kulturarrangemang, och fler danskar har upptäckt operan och konstmuseet i Malmö.

Martin Martinsson räknar upp tre konkreta "resultat" sprungna ur den ambition som initierades när Öresundsbron invigdes 2000, ett projekt som döptes till "Kulturbron" för att öka kunskapen och nyfikenhet för kulturutbudet i området som helhet:

Publiktätheten översundet har ökat, även om man hoppas kunna förflytta publiken ännu mer.

Kulturinstitutionernapå respektive sida av sundet har lärt känna varandra och insett att det kan vara klokt att göra gemensamma satsningar.

Flera danskamusikensembler har tagit plats i utbudet och blivit ett naturlig snarare än exotiskt inslag i södra Sverige.

– Genom att göra de här gemensamma satsningarna så får samtliga institutioner större uppmärksamhet i regionen, och kan visa på mångfalden som en helhet, hellre än att försöka profilera sig enskilt. Det finns en styrka i att vara fler, säger Martin Martinsson som också upplever att kulturfrågor överlag har kommit upp på dagordningen för regional utveckling, både vad gäller planer och visioner.

När så tioårsjubileet av musikfestivalen Music Around står för dörren, mellan den 6–31 oktober sker ett extra strömt flöde av toner, orkestrar, gästspel och publik över sundet, så har ett " & Art" smugit sig in i namnet.

"Music & Art Around" är numera "festivalen för klassisk musik och samtidskonst på bägge sidor av Öresund".

Annons

– Konstinstitutionerna finns där, sex dagar i veckan, publiken kan komma och gå som den vill utan att vara styrda av klockslag. De är en viktig ingrediens för att öka till rörelse över sundet. Men framför allt har vi väldigt bra samtidskonst i Öresundsregionen, och det är kul att få med i den här satsningen.

Vad är det vi får ta del av under festivalen, som inte hade stått på öresundsinstitutionernas repertoarer ändå?

– Bra fråga. 15-17 konserter på konstmuseerna som inte hade blivit av annars. Massvis av internationella kammarmusikensembler som förmodligen inte hade kommit hit om vi inte hade gjort festivalen. Att de olika instiutionsorkestrarna gästar varandras hus. Överhuvudtaget "toppar" man med en ökad internationell närvaro på de olika scenerna.

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons