Annons
Nyheter

Musik känner inga gränser

Nyheter • Publicerad 19 augusti 2005

Vad vore livet utan detta svårdefinierbara som vi kallar för musik? Den syns inte, den går inte att ta på och den når vårt innersta utan att vi riktigt förstår hur. Alla människor har någon relation till musik. Det förefaller vara ett djupt rotat behov som kommer från vårt innersta och det är ju också så att all musik kommer från människor, är skapad av människor för människor.

Även i urtiden, då det inte fanns varken radio, tv eller cd-spelare utförde man musik genom att sjunga, slå på trädstammar och knäppa på djursenor. Jag har sällan mött en människa som aldrig lyssnar på musik i någon form.

Annons

Och att utföra musik är snäppet härligare. Det handlar absolut inte om att göra ett framträdande, visa upp sig eller spela för andra utan det skönaste är att sitta hemma och spela själv eller tillsammans med någon god vän.

Jag har en sådan musikvän. Vi brukar träffas några gånger per år, äter och dricker gott och så tar han fram sin klaviatur/synt och jag min elgitarr och så improviserar vi hej vilt kring ett ackord eller en melodislinga. Länge höll vi på att utforska Jan Johanssons folkvisetoner, där finns många goda slingor att leka med. Och så håller vi på tills grannarna dunkar i väggen eller solen går upp.

Musik är också det ultimata språket. Jag kan resa hur långt bort som helst, till platser där jag inte förstår ett ord av deras språk men musik kan vi ändå göra tillsammans. Om inte annat dela en rytm eller falla in i en melodislinga.

Ännu tydligare blir det om jag har min gitarr med mig och träffar människor som har samma kulturella bakgrund. Även om jag inte kan ett ord - låt säga ungerska - kan vi ganska omgående köra en Beatles-låt eller kanske en blues.

Det finns en man i Sverige som heter Ale Möller och han kan verkligen det där. I hans band finns folk från alla möjliga världsdelar och de blandar och delar sina musiktraditioner med varandra och snacka om att det uppstår skön musik!

Och nu börjar Malmöfestivalen - förstås med massor av musik. Vi ses där.

Ha en riktigt skön sommarhelg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons