Annons
Nyheter

Muffins i fel tid

Nyheter • Publicerad 26 juli 2007
Muffins i fel tid
Muffins i fel tidFoto: 

Det kom tidigare än någon räknat med. Knappt hade vi förlikat oss med tanken på att det faktiskt är vi själva som ställt till det med klimatet förrän vi också ser och upplever konsekvenserna. Södra Europa grillas i temperaturer över 50 plusgrader, i norr dränks vi i enorma mängder vatten. För första gången hör jag folk som återvänder från södern säga att det är skönt att komma hem till regn och svalka. Det är för varmt, just nu där nere.

Och det ser inte ut att bli någon större förändring av väderläget den närmsta veckan. Vi får ännu mer regn och i syd och sydost fortsätter skogsbränderna rasa och folk dukar undan i hettan. I England saknar tusentals hushåll både el och färskvatten och i Skåne ruttnar potatisen och ärtorna och spannmålen är hotad.

Annons

Och experterna velar inte längre hit och dit utan säger rakt ut att det vi upplever nu är effekter av klimatförändringen. Och att det inte kommer att bli bättre utan snarare sämre de kommande åren. Jorden klimat är som en jättelik oljetanker – det tar lång tid innan kursändringarna ger praktiskt resultat.

Vi borde ha reagerat tidigare, tänker vi ångerköpt. Vi borde källsorterat, legat lågt med energianvändandet, åkt mer kollektivt, inte köpt en så stor bil – listan kan bli hur lång som helst. Nu kan vi inte göra särskilt mycket för oss själva utan bara "gilla läget" – däremot kan vi tänka på våra barnbarn och barnbarnsbarn.

Mitt i dessa tankar lanserar ett svenskt livsmedelsföretag en ny produkt som slår alla rekord när det gäller förpackningsvansinne. Det handlar om åtta stycken små (20 gram) muffins som dels är förpackade i varsin påse av plast, dels är samlade i ytterligare en cellofanpåse som i sin tur ligger i en rejält pappkartong. Snacka om dålig timing.

Tittar vi på innehållsförteckningen får jag en ännu starkare känsla av att tillverkarna inte följt med särskilt noga i livsmedelsdebatten de senaste åren. Den är rena katalogen över kemiska tillsatser;. E422, E1442, E171, E450, E500, E471, E322. E202, E415 och E330. Och så massor av socker. Av 100 gram kaka är 54 gram kolhydrater. Naturligtvis finns det också härdat fett.

Jag erkänner gärna att de små bomberna var riktigt goda men vad var det egentligen jag stoppade i mig? Och förpackningarna till de åtta små liven fyllde halva min soppåse. Det är att gå åt fel håll.

I kväll gör jag kalvfärsbiffar utan kemikaler med potatis och färska grönsaker. Och en enkel brun sås och råröda lingon. Riktig och god mat.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons