Annons
Nyheter

Mozarts opera på en nutida italiensk badort

Ett modernt hotell i Neapel med vulkanen Vesuvius i bakgrunden växer fram på Ystads teater. Om två veckor är det premiär på årets sommaropera Così fan tutte.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2005

Sångarna, regissör, dirigent och scenograf är nu på plats i Ystad. Under tiden som snickarna arbetar med kulisserna repeterar ensemblen på Maria Munthe-skolan.

För varje dag som går tränger de längre in i den 215 år gamla operan och förvandlar den till nutid.

Annons

– Det har inte varit särskilt svårt. Vi har inte behövt vrida till historien, säger regissören Stephen Langridge från London.

Operan handlar om hur två unga par åker på sin första semester utan föräldrarna. Hotellägaren slår vad med männen om att flickvännernas kärlek inte är stark nog. Och så börjar intrigerna.

Tjejerna luras att tro att männen kallas in till krigstjänstgöring. Men männen vill bara se om flickvännerna är trogna under tiden.

– Det var lätt att göra den översättningen. Världen är fortfarande full av krig. Att handlingen utspelar sig i modern tid gör att det blir lättillgängligt, menar Catarina Lundgren som spelar en anställd.

– Jag behöver inte vara så övertydlig på scenen för att budskapet ska gå fram, säger hon.

Ännu är hotellet bara ett träskal men en modell avslöjar hur det ska se ut när allt är klart. Från det karakteristiska vita hotellet med platt tak har man utsikt över hav och vulkan. Och stegen i bassängen leder ner till publiken. Egentligen fattas bara klordoften.

– Jag har bläddrat mycket i resekataloger för att hitta rätt typ av hotell, säger scenografen Jess Curtis, även hon från London.

Opera i Ystads version av Così fan tutte, som betyder Så göra alla, hade kunnat vara en dokusåpa. Men även om regissören själv gör jämförelsen menar han ändå att operan är motsatsen.

– De utsätts kanske för samma tryck. Men det här är inte groteskt.

Jessica Ziegerer

Annons

0411-55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons