Annons
Nyheter

Möte mellan två sorters passion

Flamencodansösen Ewa Flycht har aldrig dansat i kyrkan förut. Aldrig till Bach heller. Men på söndag möts dessa udda storheter i S:t Nicolaikyrkan.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2010
Foto: 
Söndagens ovanliga konsert i S:t Nicolai blir kyrkodebut för flamencodansösen Ewa Flycht.Foto: 

TRELLEBORG. Barockmusik och flamenco? Eldigt iberiskt fotstamp i en kyrka? Inte så märkligt som det låter, anser Britt-Louise Håkansson som kläckte idén till konserten i S:t Nicolai klockan 18 på söndag - Johann Sebastian Bachs 325-årsdag.

– Musikstilarna, Bach och flamencon, har många kopplingar.Man känner det i dramatiken, spänningarna, hela andan, förklarar Britt-Louise Håkansson, som själv ska framföra arior ur Matteuspassionen och Johannespassionen.

Annons

En stråkkvartett och flamencogitarristen Jens Viggo Fjord svarar för musiken, och för dansen står Kim Gröndahl och lundensiskan Ewa Flycht, koreograf och passionerad flamencofantast sedan 1991.

– Jag höll på med stepp och jazzdans när jag kom till ett skede i livet då jag behövde något starkare. En dans som mer speglade mitt liv som det var då, berättar Ewa Flycht.

Flamencon matchade allt detta, med utrymme för att uttrycka allt från sorg och saknad till lidelse, glädje och humor.

– Jag vet inte vilka förväntningar folk kan ha, men för mig är det här väldigt spännande, berättar Ewa. I Spanien har man särskilda flamencomässor, "misa flamenca", där man involverar predikningar och körer. Men detta blir något annat.

– Vi försöker utgå från den stämning musiken har. Melankolin och passionen, men också ljuset och gemenskapen. Det finns många paralleller mellan det som folk får från kyrkomusiken och flamencon, säger Ewa Flycht.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons