Annons
Nyheter

Mot nya spännande tider

Nyheter • Publicerad 30 december 2005
Teckning: Emma Harrysson
Teckning: Emma HarryssonFoto: 

2006 står för dörren, och man blir alltid nyfiken på vad ett nytt år ska bära med sig. Ja, jag tänker inte gå till kristallkulan. Det enda jag kunde se i den förra året var att jag skulle tappa bort min kristallkula. Och det har jag inte gjort, så nu litar jag inte på den längre.

Man kan förstås spå i kaffesump, men då tenderar framtiden att se rätt mörk ut. Nej, vi får hålla oss till kalla, hårda fakta.

Annons

Det är allmänna val igen, och det kommer att bjuda på mycket underhållning som lär muntra upp oss rejält. Åtminstone under...ja, säg, kanske valrörelsens två– tre första timmar. Jag läste häromdagen att Junilistan, som nu kandiderar till riksdagen, har förlorat två av tre sympatisörer. Vadå, hade de bara tre? Och nu är det alltså bara Nils Lundgren själv kvar?

Paul McCartney fyller 64 år. Inser ni tyngden i detta? 18 juni samlas så gott som samtliga skolbarn i England utanför Pauls slott, eller hur han nu bor, och sjunger samfällt When I'm Sixty-four. Ni lär få se det i alla nyhetsprogram, med någon klämkäck studioövergång typ "Kommer du ihåg When I'm Sixty-four, Jalle?". "Som om det var Yesterday".

Kungen fyller 60. Vår egen Calle-Gurra, alltså. Kan kungar gå i pension? Eller måste de abdikera? Eller slutar de bara jobba och börjar ägna sig uteslutande åt att köra bil i fritt vald hastighet, resa runt jorden och lyxkinesa hos andra statschefer, mysa med "dambekanta", käka snöripa och...ja visst ja.

Sverige kanfå sin förste astronaut– och helvetet kan frysa över. Nä okej, vi ska inte vara såna. Den outtröttlige rymdentusiasten Christer Fuglesang är faktiskt bokad på en rymdresa i oktober 2006, men nu är det allvar. Igen. Det vore ju förfärligt tråkigt för Chrille,som är 48 år och på vippen att bli för gammal för att hålla på med sånt där – jag pratar om rymdfärder här, inget annat – om raketen återigen (håll i er nu) skulle bli uppskjuten.

Rembrandt skulle ha fyllt 400 år. Det innebär att vi lär få höra rätt mycket tjat om "ljusdunklets dramatik". Kuriöst nog blir Rembrandts verk färre för vart år. För 100 år sedan fanns det uppåt 1200 stycken, 1968 listades 420 verk och numera är de knappt 300. Inte för att några von Anka-typer använt dem att tända cigarrer med, utan för att en nitisk grupp experter kommit fram till att många verk var antingen falska eller målade av hans elever.

Projektet har hackat Rembrandtsignaturer med sådan oroväckande hastighet att det bildats en motrörelse: "Rädda Rembrandt från experterna-projektet". True story.

2006 kan vi fira Mozarts 250:e födelsedag.Vilket är 215 fler än han själv hann med. Fira 27 januari genom att skriva en sonat för violin och piano. Alternativt ta ett glas champagne, vilket ni känner mest för.

Det är 200 år sedanslaget vid Austerlitz, ni vet trekejsarslaget med Napoleon. Nappe betraktade det själv som den seger han var mest stolt över. Han vann med två– noll.

Och HC Andersen slutaräntligen, äntligen, 131 år efter sin död, att fylla år.

Lars Thulinönskar gott nytt och firar att det är 15 år sedan han skrev sin första artikel i Allehanda.

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons