Nyheter

Mörk mardrömshistoria

Den ukrainska kvinnan Irena (Kseniya Rappoport) flyttar till en italiensk småstad med en falsk identitet och ett bestämt mål, oklart vad, som hon är beredd att döda för att uppnå.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2008

Hon nästlar sig in som barnflicka i en ung barnfamilj och börjar snart ägna dottern ett närmast absurt intresse. Men hennes förflutna hinner i kapp henne. Någon, oklart vem, vill göra henne mycket illa.

Som åskådare får man inte mycket att att gå på, i Cinema Paradiso-regissören Guiseppe Tornatores nya film Dold Identitet. Bara en stigande känsla av tryckande obehag ¿ lite väl tydligt annonserat av Ennio Morricones onödigt överlastade arrangemang ¿ och flimrande minnesbilder av det mörka liv Irena lämnat bakom sig.

Det tar lite för lång tid innan Dold Identitetsätter tumskruvarna på åskådaren. Men när den väl gör det, vrider den åt desto hårdare.

Efterhand som pusselbit efter pusselbit faller på plats, tonar en ful, mörk och äcklig mardrömshistoria om tvångsprostutition och illegala adoptioner fram. Och plötsligt biter man på naglarna och mår illa samtidigt. Och när du inte trodde att det kunde bli fulare, så vrids tumskruvarna åt ett varv till.

Emil Sandgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.