Annons
Nyheter

Mor och dotter ställer ut

Foajén i tingshuset har fyllts av akvareller och gnistrande glas. Utställningen invigs på lördag och håller på hela månaden ut.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2004
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Emma Ekmans glasföremål är gjorda i fusing-teknik. Det är ett relativt okänt sätt att hantera glas i Sverige, trots att tekniken är äldre än dagens glasblåsning. - De flesta gör mest skålar och sånt men jag tycker att det är för skört. Jag provade en gång men allt sprack, säger hon. Det tjocka glas som används kallas Bulls eye efter det märke den speciella tång som krävs för att hantera glaset lämnar efter sig. Emma blandar gärna in andra material, som ståltråd och folie. För tekniken krävs en speciell fusing-ugn, men många använder samma som för keramik. Under upphettningen bildas glasbubblor vars placering inte går att styra, något som skapar effekfullt resultat. - Det är spännande varje gång jag öppnar ugnen. Jag har ingen aning om hur det kommer att se ut. Emma, som även målar i olja, har haft ett antal egna utställningar. Nu senast på Kristianstads sjukhus. Till vardags studerar hon arkitektur på Konstakademin i Köpenhamn. På tingshuset i Trelleborg har hon med sig mamma Lena som efter gedigen konstutbildning nu koncentrerar sig på akvareller. Hon är nyss hemkommen från Costa Rica där hon ställde ut tillsammans med en inhemsk konstnär. Den speciella atmosfären skapade varma, livsglada motiv. Många med mycket rörelse. - Jag inspireras av dans även om jag inte dansar själv längre. Det ingår alltid dans i mina utställningar, säger hon. - Och tvätt. Tvätt är så universellt. Alla tvättar. Jag har målat skånsk tvätt, norrländska tunga arbetarskjortor och färgstarka tvättlinor från Costa-Rica. Text: Fredric Carlsson-Andersson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons