Annons
Nyheter

Moodyssons Anna Lindh-pjäs refuserad

Dramaten refuserade Lukas Moodyssons pjäs om Anna Lindh. I pjäsen jämförs Lindhmordet med 23 flyktingars död samma dag.De var offer för den utrikespolitik som hon var en av de främsta representanterna för, säger Moodysson.
Nyheter • Publicerad 11 september 2004
Lukas Moodysson Bild : Jonas Ekströmer/Pressens Bild
Lukas Moodysson Bild : Jonas Ekströmer/Pressens BildFoto: 

Moodysson skrev pjäsen på beställning från Dramatenscenen Elverket i Stockholm och berättar att han också fick betalt för den. Premiären skulle ha skett under hösten.

Men enligt Moodysson stoppades pjäsen plötsligt på order från allra högsta ort. Staffan Valdemar Holm, Dramatenchefen, läste den och gillade inte vad han såg.

Annons

– Jag fick ett mail via ombud där det stod att min pjäs rörde vid ett sår som var alltför öppet. Det tyckte jag var bra kritik, säger Moodysson till TT Spektra.

Och pjäsen är kontroversiell.

– Den handlar om Anna Lindh. Eller inte direkt om henne. Men herr Holm uppfattade att det bokstavligen var hon och tyckte att man inte fick peta på ett nationalhelgon, säger Lukas Moodysson.

– Vi närmar oss den 11 september, dödsdagen. Anna Lindh utsågs snabbt till en "untouchable" (höjd över all kritik). Men samma dag som hon dog var det 23 människor som försökte fly in i Europa. Precis som Anna Lindh hade de barn, föräldrar och syskon. Men de fick inga tysta minuter. Det enda som hände var att de drunknade i en flod mellan Grekland och Turkiet som sedan grälade om vem som skulle ta hand om liken.

– Flyktingarna var offer för den utrikespolitik som Anna Lindh var en av de främsta representanterna för.

Moodysson berättar att han skickat pjäsen till flera andra teatrar. Samtliga har sagt nej.

Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm vill inte uttala sig. Han hänvisar till att Dramaten har som policy att inte kommentera refuserade verk "av hänsyn till författarens integritet".

Dramaten/Elverkets konstnärlige ledare, Stefan Larsson, har inte heller han varit anträffbar för en kommentar.

Erik Helmerson/Kalle Dixelius

STOCKHOLM
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons