Annons
Nyheter

Monica gör överlevare i Zorba

Monica Einarson gläds åt chansen att få jobba med regissören Ronny Danielson, när Malmöoperan nu gör Zorba – en musikalklassiker med extra svärta i de kvinnliga rollerna.
Nyheter • Publicerad 6 september 2007
Foto: 

Nikos Kazantzakis roman Spela för mig, Zorba(1946) skildrar grekiskt 1920-tal och ett samhälle där männen och religionen har makten. Kvinnors handlingsutrymme är begränsat, och kanske just därför är styckets två viktiga kvinnor - Madame Hortense och den icke namngivna "änkan" - båda figurer som går emot strömmen, bryter normer och därför föraktas och bespottas.

Musik och sångtexter är skrivna av duon Kander & Ebb, som senare skrev hits som Cabaret, Chicagooch Spindelkvinnans kyss. Zorbaär från tidiga 1960-talet, då man experimenterade mycket med musikalformen.

Annons

- Det som gör berättelsen är krockarna mellan tre poler, berättar regissören Ronny Danielsson. Dels den normativt stränga byn med dess grupperingar, dels Niko med sin syn på utveckling och planering, och så Zorba och hans sätt att ta dagen som den kommer. De två manliga huvudfigurerna, stadsbon och bokmalen Niko som ärvt en gruva och den levnadsglade parasiten Zorba, blir förstås även invecklade i romanser. Zorba med Madame Hortense, en kvinna med ett brokigt förflutet som sägs ha skapat fred på ön tack vare sina många kärleksaffärer med generaler. Medan Niko möter änkan, provokativ för folket i byn enbart genom att hon inte lever som det anstår en änka.

Två skönsjungande damer delar på rollen som Madame Hortense. Vid premiären den 19 oktober står Marianne Mörck på scenen, och i januari blir hon avlöst av Monica Einarson från Haglösa. Som, med regissörens stöd, ämnar göra sin egen tolkning.

- Jag blir säkert färgad av Marianne för hon är ju så fenomenal, säger Monica. Men jag tänker inte kopiera. Kopian blir aldrig bättre än originalet!

Speciellt glad är Monica över chansen att jobba med Ronny Danielsson, känd för okonventionella, besjälade uppsättningar.

- Jag har länge önskat att få jobba med honom, berättar Monica. Han arbetar på ett spännande sätt, vågar sticka ut hakan, vågar tycka och stå för det.

Rollen som Madame Hortense har sina sidor. Hon är en klok kvinna, men utlämnad åt de många männen i hennes liv och bränd av tidigare erfarenheter.

- Jag känner att hon är en överlevare, förklarar Monica. Exakt vad hon varit med om får vi inte veta, men jag tror man har våldfört sig på henne.

- Hon har ju en dröm om att till sist bli en ärbar kvinna och "få" bli gift, som det så förskräckligt heter. Monica ser dock inte sin rollfigur som allt igenom tragisk:

- Hon lever sin dröm, och vill förmodligen inte se alla otäckheter omkring henne. Det finns jättestor glädje hos alla som vågar leva och leva sin dröm.

Monica Einarson är "supertaggad", men får vackert vänta till i januari. Tiden fram till dess ägnar hon åt konserter och röstkurser hemma på Villa Ancora i Haglösa, norr om Trelleborg.

Annons

- Men det är rätt skönt att få vara med nu i början, känna de första vibbarna och doften av vad regissören tänker. Och att få följa hur Marianne jobbar, det är ett privilegium, berättar hon.

- Jag har nog egentligen den bästa platsen av alla!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot. Zorbaspelas 19.10 till 3.2. Ensemblens arbete kan följas på www.zorbabloggen.se.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons