Annons
Nyheter

Misstänkt terrorist

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2006
Misstänkt terrorist
Misstänkt terroristFoto: 

Jaha, då ska jag snart ut och flyga igen. Och brottas med säkerhetskontrollerna. Och kanske känna mig som en presumtiv terrorist igen.

Hur känner man igen en terrorist? Om man ser en genomsvettig man med flackande blick som oroligt rotar runt i en fullproppad ryggsäck och beställer in en dubbel whisky mitt på eftermiddagen – visst är det misstänkt? Jag vet för det var jag och jag kände mig verkligen misstänkt.

Annons

Efter en trevlig vecka i Berlin var det dags att fara hem. Från tåget till själva flygplatsen är det en promenad på 20 minuter. Lite drygt när man släpar på en tung ryggsäck och har en tröja för mycket på kroppen. Inne i avgångshallen var det 300 personer och en temperatur på uppåt 30 grader. Eftersom jag bara hade handbagage kunde jag checka in i maskinen och därmed gå förbi hela kön.

Men säkerhetskontrollen springer man inte förbi. Tysk säkerhetskontroll är omsorgsfull och betydligt mycket mer noggrann än den på Kastrup. Jag försökte köra igenom ryggsäcken men se det gick inte för sig. De såg att jag hade en dator i säcken och den fick jag plocka fram – till att börja med.

Sedan började thrillern. Säkerhetsvakten vid röntgenapparen hävdade bestämt att jag hade något elektriskt med batterier i ryggsäcken och när jag nekade tillkallades ytterligare säkerhetspersonal. Polisen som stod vid sidan började fingra på pistolen och jag svettades floder. Kanske inte riktigt rätt läge för det.

Till sist tvingades jag, inför alla andra resenärer, att tömma min ryggsäck och blotta hela min packning. Jättekul. Nu stod polisen bakom mig och jag hävdade hela tiden, allt mer högljutt, att det måste vara ett misstag.

När alla mina prylar låg utspridda på ett bord tog en kvinnlig vakt tag i min kalender och frågade om hon fick öppna den. "Öppna vad ni vill", sade jag uppgivet. När hon slog upp pärmen blottades insidan och där i ett fack satt den lilla säkerhetsdosan till internetbanken. I den finns ett pyttelitet batteri. Det var boven i dramat. Jag hade inte skänkt en tanke på att jag hade dosan med mig och långt mindre att den innehöll ett misstänkt batteri. På Kastrup sade de ingenting.

Jag behövde den där whiskyn i baren...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons