Annons
Nyheter

Missa inte hålet i väggen

Nyheter • Publicerad 22 mars 2007
Missa inte hålet i väggen
Missa inte hålet i väggenFoto: 

Hål i väggar är väldigt trevligt. Med "hål i väggar" menar jag små, till synes obetydliga barer eller caféer ute i Europa. Ett bra hål i väggen har ingen stor skylt eller utemöbler. Man kan gå förbi flera gånger utan att ens upptäcka det. För att vara riktigt bra bör det finnas en zinkdisk och några få bord och stolar är acceptabelt även om det är vid zinkdisken man häckar. Helst ska där vara krokar under disken, så man kan hänga upp sin kavaj, och finns det dessutom en stång att sätta upp en fot på är det rena rama lyxen.

Min gode vän, Broder G på Vesterbro, är mästare på att hitta hål i väggar och han tillåter inte att vi bara passerar. Hål i väggar som ser bra ut ska alltid utforskas. Ett av de första, riktigt fina hål i väggen som han visade mig ligger ute i zigenarstadsdelen Triana i Sevilla. Där finns ett nästan osynligt hak som absolut inte har någon skylt och ofta är stålgallret framför dörren nerdraget till hälften.

Annons

Självklart finns där en zinkdisk och ett synnerligen blandat och intressant gäng gäster, enbart lokala människor med väldigt varierande strängar på sina lyror. Enligt några äldre gäster satt Orson Welles på denna bar förr i tiden.

Jag minns en gång när ett gäng små men seniga gubbar kom in på baren med en rejäl bit ost inslagen i papper. De öppnade ostpaketet på zinkdisken och som på en given signal tog samtliga gubbar fram var sin rejäl stilett och fällde upp och började skära i osten. Det var en vacker syn att skåda.

Ett annat hål i en vägg hittade Broder G och undertecknad i Madrid. Ett djupt, rektangulärt rum med en zinkdisk längs ena sidan och ett gästutrymme längs disken som knappt rymde två personer i bredd. Ett äkta hål i väggen. Det blev förstås snabbt ett stamställe och när barägaren en natt bjöd på kokt korv (!?) som tapas förstod vi att vi blivit accepterade.

Ett annat fint hål i väggen hittade jag själv i Lissabon, det var jag och ett trevligt gäng afrikaner som var höll till där sent på kvällarna. Första gången jag kom in där blev det helt tyst, ungefär som i en westernfilm. Men jag log och lutade mig mot disken och beställde en öl och efter bara någon minut kom de första nyfikna frågorna. Jag såg till att vara väldigt artig och respektfull och kände mig aldrig hotad. Redan andra kvällen hälsade vi bekant på varandra, sedan var det ingen som tog särskild notis om mig. Precis som det ska vara i ett riktigt hål i väggen.

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons