Annons
Nyheter

Minnet bättre än upplevelsen

Nyheter • Publicerad 11 januari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag pratade med filosofen BM i går eftermiddag och vi berörde bland annat det här med att vi moderna människor ofta ligger före nuet i våra planer, ambitioner och drömmar. Det är inte bra för själen, menade BM.

Då föll jag förstås i penséer över ett av mina ständigt återkommande ämnen – hur man gör för att leva i och njuta av nuet.

Annons

I måndags morse, när jag just vaknat och insett att semestern var över och att vardagen åter stod för dörren, svor jag över att jag inte riktigt uppskattat mina dagar i Berlin med dottern. Och över att jag faktiskt suckat över ett och annat litet bekymmer under resan.

Det kändes som att jag först nu, i sängen i måndags morse, till fullo kunde uppskatta livet i Tyskland. Att det är först nu, när jag tänker på det, som jag inser hur fantastiskt kul och givande det var att sitta på jazzklubben Quasimodo och lyssna till en habil tysk gitarrjazzgrupp. Då, minns jag, morrade vi mest över det dåliga samspelet mellan basisten och trummisen och att de inte hade någon form av luftkonditionering på klubben. Det är faktiskt ett av de få ställen där det varit så rökigt att jag själv inte rökt en enda cigarett under hela kvällen. Då förstår ni hur det var.

Nu minns jag bara den trevliga och granna servitrisen och ett och annat gitarrsolo som var riktigt bra och särskilt minns jag den goa känslan av att sitta bredvid min dotter. Jag minns också med välbehag vår promenad hem till hotellet i natten då vi sjöng Taubevisor till glädje för andra nattflanörer. Men uppskattade jag det lika fullt ut då, när det hände, som jag gör nu när jag tänker tillbaka på det?

Och jag minns väldigt väl min förvisso lilla men ändå irritation över det dåliga trycket i duschen. Och mina suckar över kaffet som stått på värme sedan halv åtta när vi kom till frukost tio minuter i tio. För att inte tala om den pinsamma situationen då jag beställde in vitt vin på den italienska restaurangen i tron att det var ett bra rött vin.

Nu skulle jag med glädje stå i duschen, dricka kaffet och sitta i röken på Quasimodo i jämförelse med den grå januarivardagen här hemma.

Varför är det som varit alltid bättre när man minns det än upplever det?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons